avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vânzare apartament cu restanțe
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vânzare apartament cu restanțe

Care este valoarea minimă a restanței pentru care se poate pune în vânzare apartamentul proprietarului în cauză? Este vorba doar de cote restante sau de totalitatea datoriilor, de exemplu fond de rulment, de reparații etc.? Mulțumesc!
Buna ziua,
Nu inteleg intrebarea dvs!!!

Daca vreti sa cumparati un apartament, trebuie sa stiti, ca acesta, de regula, trebuie sa fie fara datorii la intretinere. Este obligatorie adeverinta de la Asociatia de Proprietari din care rezulta acest lucru.
Daca sunteti Asociatie de Proprietari si doriti sa scoateti la vanzare un apartament cu debite, nu puteti face acest lucru, indiferent de valoarea debitului restant, fara o hotarare judecatoreasca si fara a apela la un executor judecatoresc.

Reveniti cu detalii

Ei, domnu' avocat:
Cititi cu atentie prev. art. 33, cu privire la proprietarii din condominii care isi instraineaza locuintele...
Asadar ar. 33, al. 20, lit. b):
b) în cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari sau către
furnizorii de utilităţi publice în cazul facturării individuale a serviciilor, notarul
public va autentifica actul de înstrăinare dacă dobânditorul acceptă expres că
va prelua în întregime toate debitele înstrăinătorului către asociaţia de
proprietari, precum şi toate debitele către toţi furnizorii de utilităţi publice


Mai mult ce sa va spun?
Aici legiuitorul ar fi trebuit sa precizeze faptul ca prevederea de mai sus poate fi luata doar cu acordul asociatiei de proprietari - ca una este ca dobanditorul sa preia o datorie de 100-200 lei si alta este sa preia 5000-10000 lei, da? Sunt cazuri si cazuri, dar trebuie tinut cont ca asociatia tre' sa achite niste facturi si nu o poate face cu o hartie, fie ea chiar si o autentificare de notar...
Ar mai fi o situatie: vanzatorul si dobanditorul se inteleg la pret, se scad integral debitele si atunci nu mai este nicio problema, asociatia ii elibereaza vanzatorului adeverinta prin care se face dovada platii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
Întrebarea se referă la situația concretă a recuperării debitelor restante de către asociație. Reformulez: cât trebuie să fie debitul minim (doar cote de întreținere sau cumulat cu restanțe la fonduri) pentru ca asociația să poată solicita punerea în vânzare a apartamentului, desigur, mergând în instanță ș.a.m.d. Se poate la o datorie de 5000 lei, 10000 lei sau ce altă sumă? Vă mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia nu poate scoate la vinzare proprietatea respectiva.

Articolul 33 din legea 196/2018
(9) Președintele sau administratorul asociației de proprietari are obligația solicitării notării în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Birourile de cadastru și publicitate imobiliară vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuințelor sau spațiilor cu altă destinație.
(10) Notarea în cartea funciară a debitelor prevăzute la alin. (9) este scutită de plata taxei de timbru.

Articolul 50
(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Articolul 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2022
latka, utilizator
vi s-a raspuns, pe larg, mai sus!
Va trebuie un titlu executoriu pentru a putea scoate la licitatie apartamentul unui rau-platnic.
Acest titlu executoriu poate fi si o hotarare judecatoreasca.

luciangav a scris:

Întrebarea se referă la situația concretă a recuperării debitelor restante de către asociație. Reformulez: cât trebuie să fie debitul minim (doar cote de întreținere sau cumulat cu restanțe la fonduri) pentru ca asociația să poată solicita punerea în vânzare a apartamentului, desigur, mergând în instanță ș.a.m.d. Se poate la o datorie de 5000 lei, 10000 lei sau ce altă sumă? Vă mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in cartea funciara paulica_67 paulica_67 Conform legii 196/2019 presedintele asociatiei poate inscrie in cartea funciara datoria unui proprietar catre asociatie mai veche de trei luni. Cand am i ... (vezi toată discuția)
Privilegiu MicaCris MicaCris Suntem o asociatie de proprietari si avem un restantier pe care l-am dat in judecata , s-a emis o hotarare. Am dori pentru a ne asigura mai bine sa instituim ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)