avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie imobil intre firme
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie imobil intre firme

Buna ziua. Ma numesc Cornelia Serban. In urma cu aprox. 3 luni am demarat cumpararea, prin credit ipotecar, a unui apartament. Initial antecontractul s-a facut pe PFI (prin credit pentru medici), insa pentru ca la banca era nevoie de semnatura sotului (nu a fost de acord) mi s-a propus sa imi intemeiez o firma, pentru a nu mai fi nevoie de acordul sotului. Pretul initial al apartamentului a fost de 60500 euro cu TVA de 5% - aprox. 63500 euro. Acum, ca firma, mi s-a spus ca trebuie sa platesc un TVA de 19%, pentru ca acum actele se incheie intre firme, diferenta de 14% ar trebui sa o dau eu. Nu imi permit acest lucru, banca mi-a acordat credit pentru valoarea initiala de 63500. Ce pot face in aceasta situatie? Am vreo sansa sa platesc TVA de 5%? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: corigherghe , utilizator 20:30, 16 Ianuarie 2010
art. 140, alin 2^1 Cod Fiscal:
Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie.

explicati situatia la banca si solicitati o diferenta de credit.
perfectati tranzactia, dupa care depuneti decontul de tva negativ cu optiune de rambursare, la termenul prevazut de lege (in functie de vectorul fiscal)

mare atentie! acest apartament trebuie sa fie utilizat in scopul realizarii de venituri impozabile pentru a avea drept de deducere TVA si implicit dreptul la rambusarea taxei.

mult succes!


era sa uit inca un aspect.

daca banca nu va mai poate oferi un extracredit, atunci va sfatuiesc sa negociati cu furnizorul apartamentului, iar pentru diferenta de 14%, sa-i cesionati dreptul de rambusare a taxei pe valoare adaugata, conform Ord. ANAF nr. 1308/2009

astfel este si furnizorul sigur ca o sa-si primeasca toti banii, conform contractului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
danike, utilizator
Multumesc. Voi face propunerea asta, sper sa le convina si lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Creditare societate STEFAN ALINA STEFAN ALINA O SC (platitoare de TVA) a construit in regie proprie un bloc de locuinte pt.vanzare. Unul din asociatii societatii ar dori sa achizitioneze un aartament din ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pentru locuinte beprofessional beprofessional Detin un teren de 4000 mp in intravilanul unei comune pe care doresc sa contractez cu o firma de constructii realizarea unei case de locuit cu 98.5 mp ... (vezi toată discuția)