avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza canalizari, cum se procedeaza.
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza canalizari, cum se procedeaza.

Am cumparat un apartament intr-un bloc in care conducerea asociatiei este pusa de catre dezvoltator. Nu avem carte tehnica si problemele cu canalizarea si refularile sunt ignorate de catre asociatie. Consider ca asociatia va prelua blocurile cu aceste defecte. In instanta daca ajung chemand in judecata asociatia si dezvoltatorul, trebuie sa platesc o expertiza la toate canalizarile? Cum pot sa fac aceasta expertiza in timpul procesului si nu inainte pentru a nu suporta costurile eu pentru expertiza? Sau cum pot recupera acesti bani dupa proces?
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2022
dumdum66, utilizator
Cel mai recent răspuns: , 16:29, 13 Iunie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti cunostinta de existenta unor probleme pe canalizare, la receptia/ preluarea blocului trebuie mentionate aceste defectiuni. Comisia de receptie va amana receptia pana la remedierea deficientelor. La receptie se prezinta obligatoriu cartea tehnica a constructiei.
Asociatia trebuie sa apere interesele proprietarilor nu pe ale dezvoltatorului. Solicitati asociatiei in scris, cu nr. de inregistrare/ data, sub semnatura tuturor celor care au cunostinta de problemele existente cu canalizarea, sa nu preia blocul decat dupa remedierea problemelor existente.
Preluand blocul cu probleme, va asumati un risc (ca persoana/ proprietari, ca asociatie) care in cazul canalizarii/ refularii din canalizare nu este neglijabil. Costurile remedierii pot fi consistente.
Nu este nevoie sa faceti expertiza inainte de preluarea apartamentului. Daca o faceti este o expertiza extrajudiciara si va trebui sa o platiti.
Daca se ajunge in instanta (impotriva asociatiei care a preluat blocul cu probleme dar si a dezvoltatorului), solicitati instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea ctii. si instalatii de canalizare. Instanta aproba expertiza si de regula, plata onorariului de expert se face de catre partea care a solicitat expertiza sau, dupa caz, cum hotaraste instanta.
Daca veti castiga procesul, solicitati instantei ca o data cu hotararea data sa mentioneze recuperarea cheltuielilor de judecata de la parta care a pierdut procesul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi Regulamentul de receptie a lucrarilor de constructii aprobat cu HGR343/2017. La receptia la terminarea lucrarilor cartea tehnica a constructiei se preda de catre executant proprietarului. Daca nu se intimpla ce scrie in actul normativ susmentionat receptia este ilegala.
Cartea tehnica a fost preluata incomplet, in momentul infiintarii asociatiei, deci la momentul receptiei la terminarea lucrarilor nu avea cine sa preia cartea tehnica. Acum nu am cum sa fac expertiza pentru ca nu am cartea tehnica la ce ma intereseaza. Nu o completeaza nimeni din asociatie tocmai pentru a se vedea ce s-a reparat sau nu.
In cazul unui proces, vecinii mai pot vinde apartamentele sau o sa fie blocati pana la finalizarea actiunii in instanta? Este vorba de 4 blocuri.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2022
dumdum66, utilizator
Vecinii dvs., proprietari fiind pot face ce doresc cu apartamentul lor.
Prin instanta, se poate cere dezvoltatorului sa completeze cartea tehnica a constructiei.
Ma temeam ca fiind in instanta proces o sa apara si in contractele de vanzare ca sunt probleme cu instanta. Multumesc pentru sugestie cu instanta, la proces o sa cer si completarea cartii tehnice. Aveti ideie pe aces forum daca exista experti care ma pot ajuta cu o evaluarea a constructiilor?
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2022
dumdum66, utilizator

Alte discuții în legătură

Expert evaluare pagube Doru Roman Doru Roman Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul? Sa ... (vezi toată discuția)
Probleme apartament nou michil michil Buna ziua, Am cumparat un apartament da demisol intr-un bloc nou acum 2 luni m-am mutat.A fost cumparat prin credit Prima Casa. Apartamentul de cand m-am ... (vezi toată discuția)
Nelămuriri în proces civil cu expertiză vasea_13 vasea_13 In cadrul unui proces civil cu constructorul si dirigintele de santier, am depus o cerere de asigurare a probelor si am cerut o expertiza. Nelamuriri: 1. Cine ... (vezi toată discuția)