avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere precontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere precontract vanzare-cumparare

Reziliere precontract vanzare-cumparare
Buna ziua! In septembrie 2020 am facut un precontract pentru vanzarea a 1/3 din 3 terenuri ce le aveam mostenire de la tata decedat. Notarul ne-a dat termen de doi ani pentru perfectarea actului de vanzare-cumparare. NU pot sa ii fac actul caci terenurile nu sunt iesite din indiviziune, sunt la comun cu alti 2 frati ai tatalui care adecedat si nu am de unde sa mai iau mostenitorii acestora ca sa putem face succesiunea. In clauzele de reziliere a precontractului scrie ca eu ma oblig "sa restituim promitentei cumparatoare dublul avansului primit de la aceasta , aceasta fara a impieta asupra dreptului promitentei cumparatoare , de a se adresa instantei de judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de titlu de proprietate. Noi partile declaram ca avem cunostinta de prevederile art. 1669, alin.1 potrivit caruia <cand una din partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza nejustificat sa incheie contractul promis cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite, caz in care partea care refuza sa isi execute obligatia va suporta si toate cheltuielile ocazionate de proces, precum si de art. 1544, alin.3, potrivit caruia <creditorul obligatiei poate insa opta pentru executare sau pentru rezolutiunea contractului si repararea prejudiciului potrivit dreptului comun> " Mai scrie ca eu "sunt de acord ca in situatia in care nu imi indeplinesc promisiunea de a incheia contractul de vanzare la termenul fixat prin antecontract pentru autentificare, PROMITENTA -CUMPARATOARE sa solicite inscrierea in cartea funciara in favoarea sa a unei ipoteci legale asupra imobilelor , potrivit art.2386 pct2 Cod civil. Transmisiunea proprietatii , a posesiei si a folosintei , va avea loc la data incheierii in forma autentica a contractului de vanzarea-cumparare privind aceste imobile."
Noi, din motive care nu tin de vointa noastra, nu putem sa facem aceasta vanzare. Va rog sa imi spuneti ce se intampla daca la termenul stabilit nu pot sa inchei actul. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 16:36, 23 Mai 2022
Rezolvati amiabil.
Daca nu aveți culpa...
Bună ziua!
Conform antecontractului de vânzare cumpărare, trebuie să dați cumpărătorului dublul avansului primit în afara de cazul in care vă înțelegeți totuși amiabil sa dați decât avansul primit!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
gi-jane2, moderator
Buna ziua, pentru un raspuns concret trebuie studiat in asnsamblu antecontractul si situatia existenta intre parti. Numai instanta de judecata, in urma administrarii unor probatorii, va stabili daca imposibilitatea obtinerii proprietatii exclusive se datoreaza sau nu culpei dvs. Dvs. trebuie insa sa va asigurati ca intreprindeti toate demersurile necesare evitarii retinerii culpei dvs. Spre exemplu, faceti adresa la Camera Notarilo Publici de la ultimul domiciliu al defunctului pentru a vi se comunica daca pe numele acestuia s-a dezbatut succesiunea. Trimiteti notificari rudelor acestuia care ar putea avea drept de mostenire cu privire la iesirea din indiviziune, etc.
Ati mai pus intrebarea sub alta forma si vi s-a raspuns ca va puteti vinde cota detinuta chiar daca nu iesiti din indiviziune. Despre ce succesiune vorbiti, ca nu o puteti face? Ultimul domiciliu al unchilor (fratii tatalui) il cunoasteti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere precontract vanzare-cumparare buna ziua! am facut un ... mireaandreiiustin mireaandreiiustin Reziliere precontract vanzare-cumparare Buna ziua! Am facut un precontract in care eu sunt vanzatorul iar la clauzele de reziliere, eu ma oblig \"sa restituim ... (vezi toată discuția)
Probleme mostenire, urgent Cristina120 Cristina120 Buna seara, Trec direct la subiect: Tatal meu vitreg este mostenitorul legal al matusii sale, persoana care nu a avut copii. In acelasi timp, aceeasi ... (vezi toată discuția)
Valabilitate antecontract cumparare casa viorel2rusu viorel2rusu Buna ziua, am un antecontract de cumparare a unui imobil in care sunt precizate urmatoarele: " Prezentul antecontract are valabilitate pana la data ... (vezi toată discuția)