avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune la terminarea dreptului de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune la terminarea dreptului de uzufruct

Buna seara

As dori sa stiu ce se poate face in cazul in care, la expirarea dreptului de uzufruct (prin deces), se constata ca imobilul nu a fost intretinut si/sau uzufructarul a facut chiar daune?

Se pot recupera daunele in vreun fel?

Precizez ca uzufructarul este tatal meu vitreg, care mai are 2 fete dintr-o casatorie anterioara.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: luna11 , utilizator 00:08, 24 Mai 2022
Buna seara,
Este o actiune grea. Temeiul este Art. 1282:
Transmisiunea drepturilor şi obligaţiilor către succesori
(1) La moartea unei părţi, drepturile şi obligaţiile contractuale ale acesteia se transmit succesorilor săi universali sau cu titlu universal, dacă din lege, din stipulaţia părţilor ori din natura contractului nu rezultă contrariul.

si Art. 725:
Răspunderea uzufructuarului pentru prejudicii
Uzufructuarul este obligat să îl despăgubească pe nudul proprietar pentru orice prejudiciu cauzat prin folosirea necorespunzătoare a bunurilor date în uzufruct.
Existau remedii si pe parcursul vietii uzufructuarului, insa este tardiv acum sa discutam.
Multumesc pentru raspuns.

Uzufructarul este in viata, intrebarea era pentru cel mai rau caz pe viitor, pentru ca eu nu locuiesc in tara si nu voi putea sti cum este intretinut imobilul.

Ati mentionat ca exista remedii pe parcursul vietii uzufructarului. Care ar fi acestea?

Editat- nu mai citați inutil mesaje anterioare.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Furt ? F1PAR2 F1PAR2 Buna seara. In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa> eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data ... (vezi toată discuția)
Transmiterea obligatiilor contractuale catre succesori eagle_free eagle_free Care este corespondentul art. 1282 alin. (1) din codul civil nou la codul civil vechi? Codul nou prevede: Transmisiunea drepturilor si obligatiilor catre ... (vezi toată discuția)