avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit Prima Casă
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit Prima Casă

Bună ziua! Aș avea și eu o problemă/nelămurire, dacă mă poate ajuta cineva, vă rog.

Am un teren de 1000 de mp intravilan, pe care se află și o casă de 132 mp făcută din 2004.
TOATE actele/demersurile au fost făcute ca la carte de către tatăl meu (autorizație de construcție/proiect, etc).

Din motive de sănătate am hotărât să vindem casa și terenul, iar cumpărătorul a spus că nu dispune de toți banii și vrea să facă prin credit Prima Casă.

Fiind cuplu tânăr și înțelegând că nu toți au o căruță de bani cash prin casă, am hotărât să "batem palma" și le-am oferit copii xerox ale tuturor actelor cerute de către bancă. A venit și evaluatorul și a spus că prețul este "cinstit și real".

Toate bune și frumoase până astăzi când m-a sunat cumpărătorul și a spus că banca (Cec Bank) "mârâie" deoarece în Cartea Funciară terenul este trecut astfel:

1000 mp intravilan, din care 325 mp "curți construcții" și 675 "arabil".

Banca stipulează că se prea poate să nu fie acceptat creditul fiindcă ei nu oferă credite pentru EXTRAVILAN.

Mi-au pușcat sinapsele când am citit, cum adică EXTRAVILAN când scrie negru pe alb în CF că TOT terenul este INTRAVILAN, din care 325 mp CC și restul arabil.

Am sunat și la urbanism la Primărie și mi-au spus același lucru, nu are nicio logică/relevanță ce spun ei.

Astfel că întreb, există vreun impediment în acest caz? Să-nțeleg că banca ar dori ca întreg terenul să fie Cc?!
Dacă da, cum aș putea să fac asta cât ar dura și ce costuri ar implica?

Mi se pare absurd ce au spus, din moment ce tatăl meu a gândit-o logic punând doar o parte Cc, restul terenului având viță de vie, deci am fi plătit impozit de Cc degeaba..

Vă mulțumesc..
Da, a revenit banca cu și anume confirmarea că e totul în regulă cu terenul.

Acum mi-a spus cumpărătorul că așteaptă aprobarea creditului.

Ce rost mai are toată tevatura asta și simulările și toate demersurile dacă apoi așteaptă aprobarea băncii pentru credit?

Am scris eronat că ar fi credit Prima Casă, este Credit Ipotecar.

Știți cumva în cât timp se aprobă astfel de cereri și statistic care sunt șansele de aprobare?

Deja tărăgănăm de aproape 1 lună și chiar începe să-mi piară răbdarea..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cauta nod în papura fiindcă terenul extravilan valoreaza mai puțin.
Una e terenul de la periferia unei localități și alta terenul din buricul târgului.
La o evaluare a imobilului, porțiunea de extravilan trage valoarea totala "în jos".
Iar banca se teme ca dacă cumpărătorul va fi rău platnic și se va pune problema executării și vânzării la licitație, ei nu își vor acoperi creditul acordat.
Băncile verifica și ce a supt debitorul de la mama, ca nu care cumva sa iasă în paguba.
Ca sa va dau un exemplu: vânzătorul are ca act de proprietate un contract de întreținere (a întreținut pe cineva pana la deces, in schimbul casei). Ei bine, banca cere declarația moștenitorilor celui întreținut ca intr-adevar a fost întreținut și ca întreținerea a fost corespunzătoare.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2022
raluk0207, utilizator

raluk0207 a scris:

Cauta nod în papura fiindcă terenul extravilan valoreaza mai puțin.
Una e terenul de la periferia unei localități și alta terenul din buricul târgului.
La o evaluare a imobilului, porțiunea de extravilan trage valoarea..

Dvs ați citit ce am scris mai sus? Cum e încadrat în CF? Că TOȚI cei 1000mp sunt INTRAVILANI?!

Ca să nu mai spun de ultimul răspuns, în care am specificat faptul că banca a confirmat că nu este nimic în neregulă cu terenul..

Eu am întrebat cât durează de obicei aprobarea unui credit ipotecar și statistic care sunt șansele unui răspuns pozitiv.

Terminasem deja cu "încadrarea terenului", fusese tâmpenia băncii că nu știu să citească ce scrie negru pe alb.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie casa extravilan si intabulare cu pozitionare incerta cristinafv cristinafv Buna ziua, am cautat raspuns intrebarii mele si in cadrul unor societati si institutii specializate in domeniu, insa nu m-am lamurit, din aceasta cauza va cer ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan stefaniajohnston stefaniajohnston Buna ziua ,,o intrebare as vrea daca sunteti amabili,,cit ma poate costa un teren sa il trec de la extravilan la intravilan ,,1000mpatrati in afara ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren extravilan Ionut Filea Ionut Filea Buna ziua, As dori sa cumpar un teren extravilan (aprox 1000 mp) si am unele nelamuriri. Dupa achizitie am inteles ca trebuie mai intai intabulat ca si teren ... (vezi toată discuția)