avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... alternativa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

alternativa succesiune

Tatal meu a decedat acum 7 luni. A ramas mama si noi, 3 frati. Ideea e ca eu as vrea ca apartamentul (bun dobandit impreuna in timpul casatoriei) sa ramana mamei, iar dupa decesul ei sa facem succesiunea. Cum trebuie sa procedez? (cielalti doi frati vor proceda asa cum vreau eu).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:14, 18 Ianuarie 2010
doamna v-a intrebat "daca stiti ce vreti" dar nu v-a si explicat! S-a referit la faptul ca daca mama ramane cu toata mostenirea va putea dispune pe timpul vietii asa cum va dori,adica va putea sa vanda cui va vrea fara sa aiba nevoie de acordul dvstra.Va doresc numai bine si ganditi-va bine!
Eu consider ca e dreptul mamei mele sa decida asupra muncii ei de-o viata. Eu nu vrea sa ma intorc acolo (m-am mutat din oras de vreo 10 ani si mi-am facut un viitor, fratele meu e plecat din oras, iar sora mea tocmai ce si-a achizitionat o locuinta noua). Adica noi dorim (eu sunt cel care consiliaza fratii) ca mama, pe timpul vietii, sa se bucure de munca lor de-a lungul casatoriei, iar dupa deces sa procedeze cum crede ea de cuviinta. In plus, dpdv al costurilor, mi se pare mult mai ieftin sa facem O singura succesiune dupa mama decat sa facem doua succesiuni (inutile dupa parerea mea). Daca am fi avut multe de impartit, mai spuneam, dar nu sunt prea multe.
cstelian a scris:

dpdv al costurilor, mi se pare mult mai ieftin


1. doar vi se pare. Costurile actuale se determina prin raportare la valoarea unei jumatati de avere (partea tatalui din bunurile comune) iar costurile viitoare vor fi determinate prin raportare la valoare unui intreg (partea mamei + partea tatalui) in loc de numai partea mamei. Nemaivorbind si despre ...impozit (adica IN PLUS mai dati si statului niste bani ...de-aiurea daca nu dezbateti succesiunea tatalui la vreme).

2. O "lege" nescrisa (desi adesea mi-am tocit eu unghiile pe tastatura scriind-o pe aici) zice ca: Ceea ce e IEFTIN acum (cand vine vorba despre chestiuni juridice) poate sa coste al naibi de SCUMP in viitor.

Si, pentru ca ati indulcit un pic tonul ultimului mesaj, va mai intreb ceva :)
Stiati ca, daca descendentii defunctului (dvs. si fratii dvs.) NU VOR sa vina la mostenire (renuntand la beneficiul ei) legea cheama la mostenire rudele care fac parte din clasa a II-a de mostenitori alcatuita din ascendentii privilegiati (parintii defunctului = bunicii dvs...daca mai sunt) si colateralii privilegiati (=fratii si surorile defunctului si descendentii lor = unchii si matusile dvs. si verii dvs)?? Sotia supravietuitoare vine la mostenire in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori (ea nu le inlatura de la mostenire)

Adica ...mare grija ca nu cumva "bucuria" pe care doriti sa o faceti mamei sa nu se transforme intr-o reala bucurie pentru ...ci-n' s-o nimeri.

Din pacate, omul incepe prin a face "economie" la onorariul avocatului, fara sa aiba habar cat ar putea pierde din princina acestei "economii" / cat il va costa pe viitor "economia" asta.

Daca scriu pe forumul acesta (cu preponderenta in materia drept civil), o fac in parte si pentru a schimba acesta mentalitate: "da-l naibi pe avocat" (... da-i naibi...da' parca nu pe toti).
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire, consecinte mediaset mediaset Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim ... (vezi toată discuția)
Renuntare succesiune Borzah Borzah Buna ziua, am si eu o intrebare, o nelamurire.Eu am o sora, mostenim 3 sfert dintr-o jumatate de imobil impreuna, dar nu vrem asta, vrem sa renuntam la partile ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)