avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract prenuptial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract prenuptial

Buna ziua,
Doresc sa stiu daca printr-un contract prenuptial pot evita in caz de divort impartirea unor bunuri si imobile mostenite care sunt ale mele si trecute pe numele meu dinainte de a ma casatori cu viitoarea mea sotie?!
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 23:24, 24 Ianuarie 2010
Chiar daca la inceput totul este bine si frumos , la un moment dat o sa aiba loc o schimbare , mai ales daca exista o diferenta a situatiei materiale initiale si a veniturilor obtinute in timpul casatoriei , cat si in afara casatoriei , sau diferenta de cheltuieli a celor doi parteneri .

In caz de divort nu stii cum te pomenesti cu o declaratie in forma autentica , in care scrie ca partenera primeste de la masa ( mama ei ) o suma mare de bani ca donatie in scop exclusiv si dupa aia plangi ca ai ramas pe dinafara , sau patesti ce a patit un tovaras somer , care a cumparat din somaj :O o masina de lux platind exact ultima rata la un leasing ;) , si a mai imprumutat pe unu cu 15 000 de euro iar ala i-a lasat garantia ( o vila cu 2 etaje si 8 camere ) ; acuma plange dupa ele ca fosta sotie a declarat si demonstrat ca imprumutul acordat a fost din banii dati de masa ca donatie .

Daca prietena ta te iubeste , nu este nevoie sa va casatoriti , pentru ca un copil nascut din afara casatoriei are aceleasi drepturi ca si unul provenit in timpul casatoriei , si nici nu se prezuma ca este al tau .

Sunt si multe persoane care sunt considerate ca ar avea bani , cu toate ca activul lor net are valoare negativa , si au niste pretentii ceva de speriat .

Nu te arunca sa-i platesti tu datoriile , pentru ca poti sa te casatoresti la orice varsta , si nici nu este obligatoriu sa te casatoresti .

romania inedit a scris:

Nu trebuie sa va grabiti sa va casatoriti , deoarece odata cu aplicarea noului Cod Civil , veti putea sa alegeti regimul matrimonial , asa cum prevede art . 329.:

Alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunitătii legale se face prin încheierea unei conventii matrimoniale incheiati o conventie matrimoniala la notar

Art. 330 : (1) Sub sanctiunea nulitătii absolute, conventia matrimonială se încheie
prin înscris autentificat de notarul public, cu consimtământul tuturor părtilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială si având continut predeterminat.
(2) Conventia matrimonială încheiată înainte de căsătorie produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei.
(3) Conventia încheiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data prevăzută de
părti sau, în lipsă, de la data încheierii ei

Daca faceti conventie matrimoniala trebuie sa aveti mare grija atunci cand incheiati casatoria sa fie respectate prevederile art. 291 :

Ofiterul de stare civilă face mentiune pe actul de căsătorie despre regimul matrimonial ales. El are obligatia ca, din oficiu si de îndată, să comunice la registrul prevăzut la art. 334 alin. (1), precum si, după caz, notarului public care a
autentificat conventia matrimonială o copie de pe actul de căsătorie.

Mai multe despre noul cod civil care o sa intre in vigoare , puteti afla la www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Aveti mare grija , ca daca va casatoriti pana sa intre in vigoare noul cod civil , orice conventie matrimoniala este nula de drept .




Banuiesc ca daca se schimba Codul Civil din 2011 atunci se va pune in aplicare numai ptr cei care se vor casatori incepand cu 2011 sau cel putin de la data schimbarii acesteia!doar nu se pune in aplicare si ptr cei care sau casatorit cu ani in urma!sau nu este asa?
Legea dispune numai pentru viitor,ea nu are putere retroactiva (art.1 Cod civil in vigoare),dispozitie inscrisa si in Noul Cod civil in art.6;)
Pana intra in vigoare noul cod nu mai e mult .
O gramada de persoane pe care le cunosc asteapta sa intre in vigoare noul cod .
Dupa ce o sa intre noul cod in vigoare e mult mai usor sa te casatoresti si sa divortezi .
Pe mine nu m-ar mira ca in maxim 10 ani sa te poti casatori si online , adica sa spui da online , nu sa iti dai acordul prin twitter , iar daca vrei sa divortezi trimiti un e-mail ofiterului de stare civila sa poata sa faca modificarile necesare , asa cum dai unsubscribe la newsletter , iar hotararea de divort sau citatia la tribunal sa o primesti prin sms .
Evident ca legea noua se aplica numai pentru viitor! Noul Cod civil nu va putea fi pus in aplicare daca pana la intrarea in vigoare, nu se va fi aprobat de Parlament, si ulterior publicat In M.Of. al Romaniei, noul Cod de procedura civila!

Alte discuții în legătură

Casatorie - contract prenuptial KNoemi KNoemi Buna! Stie cineva cum se poate incheia un contract prenuprial? Ce acte imi trebuie si unde trebuie sa ma duc? (vezi toată discuția)
Contract prenuptial violetaandreea violetaandreea Buna ziua, Am si eu o intrebare referitoare la contractul prenuptial.urmeaza sa ne casatorim si am vrea sa incheiem un contract prenuptial. Nu stiu daca a ... (vezi toată discuția)
Căsătorie la notar D.D.B D.D.B Bună ziua! Eu am două întrebări: 1. Dacă trăim în concubinaj și avem în copil se poate trece copilul atât pe numele meu cât și pe numele lui? 2. ... (vezi toată discuția)