avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Notificare de plată de la societate de asigurări
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Notificare de plată de la societate de asigurări

Bună ziua!

Subiectul mesajului se referă la o notificare de plată din partea unei societăți de asigurări.

Părinții mei au primit acum câteva zile o notificare de plată de la o societate de asigurări, în urma unui incident produs in februarie. Pe scurt, s-a rupt garnitura de la cuva mașinii de spălat și a ajuns puțină apă la vecinii de dedesubt. Imediat după incident, tatăl meu a mers, împreună cu președintele de bloc la vecinii de dedesubt în vederea constatării unor eventuale daune. În urma evaluării efectuate în prezența președintelui de bloc (care înțeleg că este și angajat al acelei societăți de asigurări, dar asta e altă poveste!), s-a identificat o urmă de apă pe perete, a cărei remediere ar fi necesitat aplicarea unei vopseli lavabile exclusiv pe suprafața respectivă (este vorba de un perete de aproximativ 1,5 m lățime). Tata i-a cerut vecinului să vină la el cu ce cheltuieli va avea (după ce va remedia) pentru a i le achita. După 6 zile, vecinul a venit cu o adeverință completată de către președintele de bloc și i-a spus tatălui meu că el are asigurare și a vorbit cu cei de la societatea respectivă și că dauna e acoperită de asigurare și că nu mai e nevoie să-i plătească tata, dar că trebuie să-i semneze adeverința. Tata nu a mai citit ce era completat la daună și nici nu a primit o copie, dar am aflat ulterior că era vorba de o priză și un întrerupător schimbate și de umezeală pe peretele de 1,5 m lățime și pe tavanul din hol.
Notificarea de plată e pentru suma de 1200 lei, adică o supraestimare clară a pagubei. Am cerut societății punerea la dispoziție a expertizei tehnice, respectiv a devizului, a documentelor şi informațiilor justificative, aferente cheltuielilor efectuate, și stabilirea prejudiciului care a condus la emiterea notificării de plată.
Răspunsul lor a fost că suma transmisă reprezintă o estimare efectuată conform Buletinului tehnic de prețuri pentru mică construcție MatrixRom, buletin tehnic care include un Catalog de preturi de deviz pentru construcții cu preturi de deviz pentru lucrări de mică construcție si reparații la construcții civile, având la baza indicatoarele de norme de deviz RPC actualizate. În deviz au trecut glet și tencuială pentru o suprafață de 3 mp, o priză și un întrerupător schimbate (toate acestea aproximativ 400 lei) și vopsea lavabilă pentru întreg apartamentul (800 lei).
Nu există nicio chitanță care să justifice acest deviz, paguba produsă nu a necesitat zugrăvirea întregului apartament. În mod evident a fost supraestimată paguba și automat supraestimată și despăgubirea.

Întrebarea mea este dacă s-a confruntat cineva cu o astfel de situație și dacă există o cale de a contesta notificarea, eventual să se facă recalcularea cheltuielilor astfel încât să reflecte realitatea prejudiciului.

Cei de la societatea de asigurări au specificat în notificare că, în caz de refuz al plății, apelează la instanță.

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!



Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:11, 31 Mai 2022
Angajati un avocat sau platiti macar o consultatie la un avocat specializat pe astfel de spete.
www.avocatnet.ro/Consultanti...
Atat timp cat dauna priveste partea individuala,asociatia de proprietari nu are nicio raspundere sa intervina
Aspectul ca presedintele de asociatie este si angajatul sociatatii de asigurare ridica suspiciuni vis a vis de obiectivismul constatarilor
Se ridica intrebarea daca presedintele de asociatie este autorizat sa emita adeverinte cu eventuale daune generate d einundatii
Initial notificati oficial emitentul notificarii cu obligatia comunicarii documentelor justificative pentru pretentia financiara-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anul trecut, în 2020, iulie, am avut o defecțiune la baie și ... Naziha Naziha Anul trecut, în 2020, iulie, am avut o defecțiune la baie și apa s-a prelins pe un perete de la sasul (holisor) de dedesubt. M-am oferit sa plătesc ... (vezi toată discuția)
Pereti infiltrati cu apa de la acoperisul spart polinka polinka In luna mai 2020 am observat peretele din bucatarie ca este ud, si pantofarul din hol de asemenea la un apartament situat la etajul 3 din 4. Am luat legatura ... (vezi toată discuția)
Vecinii care ne-au inundat refuza orice comunicare cu noi! am fost inundati de vecinii de deasupra. in cursul zilei, cei ... Andra03 Andra03 Am fost inundati de vecinii de deasupra. In cursul zilei, cei de la termoficare au facut teste pentru pregatirea de iarna. Vecinii de sus sunt plecati, insa au ... (vezi toată discuția)