avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune incurcata. A murit un barbat. Barbatul asta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune incurcata. A murit un barbat. Barbatul asta avea ...

Succesiune incurcata . A murit un barbat. Barbatul asta avea o sotie care a murit si ea. Nu au avut copii. A avut 3 nepoti. Un nepot a murit inaitea acestui barbat, ceilalti 2 au murit dupa moartea acestui barbat. Fiecare nepot avea cate 2 copii . Deci sunt in total 6 stranepoti de frate. Cei doi stranepoti de frate, dupa primul nepot care a murit inaintea barbatului au drept de mostenire? Trebuie cautati mostenitori si dupa sotie sau nu?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:07, 10 Iunie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, prin reprezentarea autorului lor predecedat. Depinde și cine a făcut (ori ba) acte de acceptare...
Da. Moștenirea ei este culeasă de rudele ei. Iar în lipsă este culeasă de comună, oraș, municipiu, după caz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iunie 2022
romascanu, moderator
Pai nu e culeasa doar de nepoti ?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost (...) decedat la data deschiderii moştenirii. (965 c. civ)

Pot veni la moştenire prin reprezentare succesorală numai descendenţii copiilor defunctului şi descendenţii fraţilor sau surorilor defunctului. (966 alin. 1 c.civ.)

În speță se aplică legea în vigoare la data morții celui despre a cărui moștenire vorbim („bărbatul”). Și cum nu ne-ați spus când anume a murit, este posibil să se aplice vechiul cod civil. Dar reglementările sunt, în esență, aceleași.


Pe „românește” (și ținând cont de ce ne-ați povestit):

Cei doi strănepoți de frate (= descendenți ai fratelui defunctului) moștenitori de un grad mai îndepărtat (ei sunt rude de gradul 4 cu defunctul) urcă în drepturile ascendentului lor (adică ale nepotului de frate predecedat, care era rudă de gradul 3 cu defunctul) pentru a culege partea din moștenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia (adică nepotului de frate) dacă (el) nu ar fi fost decedat la data deschiderii moștenirii (adică la data morții celui despre a cărui moștenire vorbim - „bărbatul”).

Aceasta este teoria. Practic, vocația lor concretă la moștenire depinde și de alte amănunte.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iunie 2022
romascanu, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe sotie nu o mostenesc nepotii sotului, ci rudele ei. Daca nu are rude, nu iau nepotii, ci statul.

castravete2021 a scris:

Pai nu e culeasa doar de nepoti ?

Da, bine punctat, daca sunt nepotii barbatului e cam albastra situatia...

Alte discuții în legătură

Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)
Un caz mai special de succesiune? ContSters32406 ContSters32406 salutare am si eu o intrebare referitor la un caz (zic eu) mai special de succesiune. Exista bunic, bunica, 3 copii iar unul din copii are si el un copil ... (vezi toată discuția)
Mostenire in cazul unui fiu antedecedat Tomas123 Tomas123 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta : avem familia de mai jos sotul : I, decedat in 1989 sotia : V, decedata in 2013 fiul : T, decedat in ... (vezi toată discuția)