Poate fi declanșată succesiunea în lipsa uneia dintre persoane? De exemplu, poate fi declanșată succesiunea fără ca eu să mă prezint să îmi dau acordul?
Succesiunea e "declansata", adica deschisa, la momentul decesului lui de cuius. La notar sau in instanta se solicita dezbaterea. Nu trebuie sa va dati acordul. Daca sunteti unic mostenitor, aveti optiunea sa nu dezbateti, dar nu e recomandabil. Daca sunteti mai multi succesibili, oricare poate solicita dezbaterea fara a avea nevoie de acordul celorlalti. Cine insa nu se prezinta, odata citat, e considerat renuntator si pierde tot ce i s-ar fi cuvenit. In anumite cazuri, ceea ce i s-ar fi cuvenit se duce la succesibili care nu ar fi cules nimic daca el nu ar fi renuntat, alteori se imparte la cei cu care ar fi venit in concurs. Daca mostenitorii nu se inteleg la dezbaterea succesorala in fata notarului, acesta ii indruma catre instanta.
Este important de stiut "cine" sunteti cand spuneti "fara ca eu sa imi dau acordul" desi, repet, in materie de dezbatere succesorala, nu exista imi dau sau nu acordul. Inclusiv creditorii defunctului pot solicita dezbaterea daca au creante de recuperat, fara sa ceara acordul nimanui.
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)