avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Sunt ing. chimist cercetator in laboratorul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Sunt ing. chimist cercetator in laboratorul de fizico-chimice, ...

Buna ziua,
Sunt ing. chimist cercetator in laboratorul de fizico-chimice, intr un institut de cercetare din Bucuresti, de 17 ani. Voi inceta activitatea aici in scurt timp (preaviz) datorita reorganizarii/restrangerii activitatii din lipsa fondurilor financiare. Am avut neplacuta surpriza de a afla ca pe aproape toata perioada activitatii desfasurate (mai putin primii 2 ani) sporul de toxicitate/grupa a II a de munca nu au fost acordate. Eu am stiut ca acest spor este inclus in salariu de baza. Cum pot actiona pentru a nu pierde aceste drepturi?

Va multumesc pentru suport! Astept raspunsul d-voastra cat mai curand. Zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:57, 6 Iunie 2022
Sporul de toxicitate si grupa de munca sunt 2 elemente diferite.
Sporul de toxicitate se acorda la salariul de baza ca spor permanent si se are in vedere la calculul punctului de pensie. Nu se include in salariul de baza la negocierea acestuia.
Pentru acordare grupa de munca (conteaza la reducerea varstei de pensionare si valoric se ia in calculul punctului de pensie), firma trebuia sa intocmeasca documentele legale, sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii si sa nominalizeze beneficiarii de grupa de munca, pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii/ activitati. In plus, firma trebuia sa plateasca CAS majorat pentru lucratorii incadrati in grupa de munca.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei daca nu primiti informatii credibile/ lamuritoare, in scris, din partea angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa de munca Nicola_bv Nicola_bv Buna ziua. Am o problema in legatura cu conditiile de acordare a grupei de munca. Din 24.10.1978 pana in 01.11.1986 mi-am desfasurat activitatea ca laborant ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, vă rog să îmi spuneți cum se poate remedia o ... iordache_e_iuliana@yahoo.com iordache_e_iuliana@yahoo.com Bună ziua, Vă rog să îmi spuneți cum se poate remedia o greșeală în evidentele arhivate ale unei Societăți în ce privește încadrarea într-o ... (vezi toată discuția)
Adeverinta si pensionare BoeruLivia BoeruLivia Sunt nascuta in 12.02.1955, actual tehnician chimist Lucrez si am lucrat in laboratoare de analize fizico-chimice in permanenta fiind expusa noxelor. Perioada ... (vezi toată discuția)