avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota Parte Cheltuieli Bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota Parte Cheltuieli Bloc

Cota Parte Cheltuieli Bloc

Daca într-un bloc cu 4 scări la o scară se fac reparații, de orice natură, fie că sunt conducte, fie că este o ușă de la intrare, fie că se zugravește scara blocului, cine plătește pentru acestea? Tot blocul sau doar scara respectivă?

Dar in ceea ce privesc conductele verticale ce trec prin apartament? le platesc doar proprietarii apartamentelor prin care trec conductele ?

Asociația de proprietari este formată pe bloc nu pe scară. iar alte hotarari in asociatie nu există. Conform legii 196 din anumite articole se intelege faptul că toată asociația plătește tot ce e comun. individual se platesc doar lucrurile ce sunt in interiorul apartamentului.

Cum ar trebui sa fie? stima.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 08:13, 2 Mai 2024
latka a scris:

Logic e ca în cazul în care majoritatea proprietarilor de pe scară sunt împotriva, lucrarea respectivă să nu se facă. Mi se pare de cea mai joasa speță, ca minoritatea de pe o scara să dorească reparația interfonul ui pe care scara respectivă și numai ea dintre toate scările blocului să-l aibă și plata să se facă de către toți din bloc.

Asa că nu aveți absolut nici un pic de dreptate, codul civil este foarte clar.
Nu asociația repară, ci intermediază un serviciu executat de o firma, asociația nu face pe banii ei și de plătit vor plăti prostii care nici măcar nu folosesc asa ceva.


Ti se pare insa cum legea 230 din 2007 a plecat se aplica legea 196 din 2018. Care precizeaza ceva de genul in definitiile de la inceputul ei : condominiu:imobil format din teren si una sau mai multe constructii..., cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată....din condominiu, părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia,art.35 lit.e din legea 196 din 2018 precizeaza scarile nu doar scara ce constituie parte comuna a condominiului, Art.75.(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
art.49, alin.4 legea 196/2018....Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv
Art.49, alin.4 se aplica doar cand este vorba de proprietarii unei singure scari si face referire la cazurile acestea in mod izolat, de exemplu se poate aplica in cazul prevederilor art.75 alin.5 din legea 196 din 2018 in cazul platii energiei electrice pentru lift de catre proprietarii de la parter sau mezanin/etajul 1 al scarii. Nu se extinde prin incalcarea prevederilor art.75, alin.4 din legea 196 din 2018 in ce priveste intretinerea , repararea partiilor comune. Iar legea 196 din 2018 este cadrul legal special. Codul civil este cadrul legal general. Specialul are prioritate generalului potrivit principiilor de Drept. De altfel art.654 , alin.1 din Codul Civil precizeaza ca prvederile lui nu se aplica decat atunci cand nu sunt alte prevederi speciale cum , in cazul nostru exista prin legea 196/2018. Prevederile art.654 alin.2 excepteaza plata in sarcina tuturor proprietarilor numai in conditiile aplicarii prioritare a art.654.alin.1 din Codul Civil nu al art.75,alin.4 al legii 196 din 2018. In plus, prevederile art.654 nici macar nu au mai fost republicate dupa 2018, ori legea 196 din 2018 clar specifica la art.110 ca orice alta prevedere contrara se abroga, desi prevederile codului civil nici macar nu sunt contrare atata vreme cat ele reglementeaza cadrul general al aplicarii altul decat legislatia deja existenta speciala a condominiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2024
george198114, utilizator
Iar acum daca vorbim de etica si corectitudine, cu spatiile comerciale , magaziile , proprietate privata de la parterul blocurilor care au usa in afara scarilor ce facem? Le invitam sa plateasca benevol la reparatia blocului? tinand cont ca nu sunt din scari? Legiuitorul a ales varianta platii pe intreg al cladirii pentru ca vor fi cheltuieli mai mici si mai suportabile de proprietari la un numar mai mare chiar daca pe termen mai lung de plata, intocmai ca la plata unui credit. Asta in conditiile in care majoritatea proprietarilor platesc macar aceasta cota de plata redusa.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2024
george198114, utilizator
Nu le invitati benevol, vor plati doar cheltuielile ce li se pot repartiza legal, pentru partile comune care le sunt in folosinta. Daca exista parti comune la care nici macar nu au acces, nu se poate spune ca sunt in folosinta si ca au renuntat benevol la ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine beneficiază de venituri din chirie spatiu comun bloc? calinn_g calinn_g Intr-o asociație de proprietari a unui bloc cu mai multe scari, veniturile din închirierea unui spațiu comun aferent unei singure scari (sa zicem un uscator ... (vezi toată discuția)
Buna seara. avem la bloc urmatoarea situatie . s-a schimbat la ... caradis caradis Buna seara. Avem la bloc urmatoarea situatie . S-a schimbat la o scara o coloana de apa calda si rece pe un tronson. Administratorul a repartizat cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am cerut primariei un punct de vedere in privinta ... caradis caradis Buna ziua. Am cerut primariei un punct de vedere in privinta faptului ca o asociatie a hotarat prin Adunare generala ca reparatiile sa se imparta pe scari, la ... (vezi toată discuția)