avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prin notariat taxele sunt mai mici?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prin notariat taxele sunt mai mici?

buna seara!
in urma divortului am introdus o actiune in constatare, prin care am am cerut in intregime apartamentul (existand o serie de motive care sustineau cererea). datorita taxei de timbru de aprox 25 mil lei vechi am decis sa renunt la actiune cu atat mai mult cu cat,intre timp am ajuns la o anumita intelegere in ceea ce priveste procentul fiecaruia.
Intrebarea mea este: la urmatoarea infatisare putem cere o hotarare jud conform intelegerii dintre noi, sau este nevoie sa platesc taxa de timbru oricum?
Poate prin notariat se plateste mai putin?
multumesc si va doresc o seara buna!
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 18:44, 23 Ianuarie 2010
La notarian trebuie achitat si onorariul notarului.

La instanta daca va redacteaza un avocat tranzactia puteti scapa de taxa de timbru judiciar.
Mai demult faceam tranzactii si terminam procese inainte de termenul de judecata.
Toata treaba este ca ambele parti sa fie prezente, lucru care este valabil si la notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Deci, colegii mei au dreptate.
In primul rand , la termenul urmator, trebuie sa va modificati cererea potrivit art,.132 C.proc,civila...in sensul ca solicitati partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Daca este un apartament ezista 3 posibilitati:
1. - sa va ramana dvs. si sa-i platiti sotului c/v/ ,sau sulta se numeste in termen juridic, 1/2 din valoarea aparamentului;
2.- sa-i ramana dansului apartamentul si sa va plateasca acesta 1/2 div valaoarea acestuia stabilit prin expertiza in cadrul procesului;
In cazul in care niciunul dintre dvs. nu doreste sa intre in proprietatea apartamentului ramane solutia de a-l vinde sau de a fi vandut prin licitatie la executorul judecatoresc(ceea ce nu va recomand)
3. - sa vindeti apartamentul prin buna invoiala si banii obtinuti sa-i impartiti cate o jumatate pentru fiecare.

Exista si posibilitatea ca in situatia in care ati achitat taxa de timbru (in urma modificarii cererii ,cum v-am explicat mai sus, sa solicitati instantei suspendarea procesului (art.242 (1) C.proc. civ.) intrucat va veti adresa unui mediator autorizat. Mediatorul, in urma intelegerii dvs. va incheia un ACORD si proces vebrbal- de inchidere a medierii, care va fi prezentat instantei si va veti lua , la cerere, taxa de timbru, instanta va lua act de acordul dvs. incheiat la mediere si va pronunta o hotarare de expedient potrivit art.271-275 C.proc.civila.

Asa scapati si de taxa de timbru si obtineti o hotarare judecatoreasca cu minim de efort si bani putini.
Sigur exista si posibilitatea partajului volunta la notariat. Dar aici nu veti fi scutit de taxa de timbru. Legea nu prevede o scutire in acest caz cand va veti adresa notatului public.

Oricum va sfatuiesc sa va adresati unui avocat sau unui mediator autorizat din localitatea dvs. care va va indruma sa faceti cum este mai bine.
Va doresc succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort doru6 doru6 Am o casa mostenita impreuna cu sora mea de la parintii nostri. Impreuna cu sotul avem un apartament in proprietate comuna. Am dori ca in urma divortului eu ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori si partaj luminitalenuta luminitalenuta buna ziua, am si eu o intrebare.am inaintat actiunea de divort iar luna viitoare ar trebui sa avem prima infatisare. am introdus actiune de divort simpla fara ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord si renuntarea la bunuri in favoarea celuilalt partener marimar77 marimar77 Buna ziua,as dori un sfat daca se poate.Atat eu cat si sotul meu dorim sa divortam.Mentionez ca el doreste sa renunte la toate bunurile comune in favoarea ... (vezi toată discuția)