As vrea sa va pun o intrebare la care de cateva zile caut raspuns. Bunicul meu a murit acum doi ani. Sotia lui (bunica mea) traieste. Dupa moartea bunicului, bunica si tatal meu nu au facut nimic pentru dezbaterea succesiunii apartamentului in care locuiau bunicii. Intre timp a murit si tata, eu cu sora mea trebuind sa avem grija de bunica. Mentionez ca bunicii nu au avut decat un fiu (adica tatal meu), singurii lui copii fiind noi doi (eu si sora mea).
Din ce am citit pe forumul dumneavoastra, am inteles ca in urma decesului bunicului meu, tata ar fi mostenit 3/4 din cei 50% ai bunicului, iar bunica 1/4 din acei 50%. Deci in momentul asta mostenitorii tatalui meu (eu si sora mea) ar avea 37,25% din apartament, iar bunica 62.5%. Corect?
La momentul asta, bunica a inceput sa isi piarda memoria, o viziteaza destui prieteni ai dansei dintre care unii sunt ceva mai dubiosi ajutand-o peste masura dupa ce o viata intreaga nu au bagat-o in seama, si nu am vrea sa nu ne trezim cu vreo surpriza in privinta apartamentului bunicilor, dupa ce ani de zile am avut grija de ei. Iarasi citind pe forum, am inteles ca bunica daca face un testament unei persoane straine, nu o poate face decat pe jumatate din cat ii revine ei (adica pe 31,25%), corect?
Ceea ce vreau sa intreb este daca ea poate vinde partea ei din apartament (62,5%) unei persoane straine fara semnatura noastra si fara stirea noastra (a mea si a surorii mele).
Mentionez inca o data ca nu s-a dezbatut succesiunea pana acum, iar in privinta cadastrului si a intabularii nu am date.
V-as fi recunoscator pentru o clarificare in aceasta problema.
ContSters97658
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
buna ziua!
cele 2 succesiuni nu se conexeaza.
se dezbat separat.
nu puteti sa dezbateti succesiunea de pe urma bunuicului fara bunica!
trebuie sa vina si ea!
1. se pot dezbate ambele succesiuni, concomitent.
2. in primul rand trebuie sa mergeti la notar pt. a da acea declaratie de acceptare a succesiunii. declaratie care este supusa termenului de prescriptie de 6 luni, calculat de la decesul defunctului .
pt. a fi scutiti de la plata impozituluide 1% , succesiunea va trebui dezbatuta in termen de 2 ani , de la decesul defunctilor . in caz contrar veti plati impozitul aferent .
pt. a fi in litera legii si pt .a nu exista ulterior probleme, va trebui mentionata si bunica , in momentul dezbaterii succesorale.
nu va recomand sa omiteti faptul ca si dansa are vocatie succesorala, altfel s-ar putea sa ajungeti in instanta .
pt. linistea bunicii dvs., ati putea incheia un act de intretinere pt. cota sa parte sau act de vanzare-cumparare cu clauza de abitatie instituita in favoarea dansei .
solutii exista si personal va recomand sa fiti corecti si sa discutati cu bunica dvs. cinstit .
Da, e clar ca o vom mentiona si pe ea in momentul dezbaterii succesorale, insa nu am vrea sa afle ca vrem sa ne luam certificatele de mostenitori. Noi o iubim pe bunica, o ingrijim, insa nu vrea sa auda de discutii despre succesiuni, vanzare cumparare, testament etc., din teama de a nu fi "pusa la colt" dupa ce ne-ar ceda inainte de moarte ce este al ei. A auzit fel de fel de cazuri de acest fel, si de aici teama, indreptatita in mod clar. Insa problema noastra nu este sa punem mana pe ce este al bunicii, ci doar pe ce este al nostru prin succesiune, pentru ca pe bunica sa nu o pacaleasca cineva intre timp si sa instraineze fara voia ei casa si terenurile care au apartinut lor (bunicilor). Este foarte batrana si a lasat-o si memoria, destui oameni o tot viziteaza (oameni care pana acum nu prea au dat pe la ea), si de aici teama noastra.... iar datorita banuielilor si a fricii ei, vrem sa intram in posesia partii care ni se cuvine dupa bunicul (fara a intentiona sa instrainam ceva ulterior), fara sa stie bunica daca se poate. Pentru ca atunci ne-ar banui de lucruri pe care noi nu intentionam sa le facem niciodata.
Deci se poate sau nu se poate dezbate succesiunea dupa bunicul fara ca ea sa stie dar noi sa o mentionam totusi la notar?
buna ziua!
nu ati inteles la sezbaterea succesiunii trebuie sa fie si ea prezenta.
inainte de eliberea CM se completeaza incheierea finala, in care completeaza si bunica si semneaza.
abia dupa se elibereaza CM.
Mostenire
laura_copaci
Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica
gina taban
Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)