avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota parte succesiune dupa bunicul decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota parte succesiune dupa bunicul decedat

buna ziua si va multumesc anticipat, incerc sa expun problema cu legaturile familiale succint:

bunicul s-a casatorit cu bunica, au avut-o pe mama mea
bunicul si bunica mea au divortat
bunicul s-a recasatorit, a avut un copil (unchiul meu vitreg)
bunica a decedat
mama s-a bolnavit grav, a decedat inainte bunicului
bunicul a decedat recent, din cate am inteles sotia a doua e inca in viata

unchiul m-a contactat recent pentru a dezbate succesiunea unui apartament cumparat de bunicul meu cu a doua sotie (mama unchiului). prin "dezbatere" a se intelege aici ca pune presiune pe mine sa cedez partea mea ca altfel ne vom judeca. aflu apoi ca bunicul (de care stiam ca e plecat din tara) s-a intors de doi ani inapoi de fapt, si nu am fost contactat deloc. m-a deranjat foarte mult acest aspect ca imi doream foarte mult sa il cunosc, l-am vazut o singura data

cat as avea dreptul la masa succesorala daca totul e asa cum mi-a zis unchiul?

ce ma sfatuiti? pe de o parte as ceda partea, dar pe de alta parte m-a deranjat enorm lipsa de onestitate cu care a abordat unchiul problema (m-a cautat fiind tot un zambet, pana ce a adus problema succesiunii, cand a devenit brusc rece) si mi-e teama sa nu mai fie nici alte proprietati pe numele bunicului, de care sa nu stiu, Pe langa asta cineva mi-a recomandat sa nu renunt cu una cu doua la ce mi se cuvine
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2022
pilo1, utilizator
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 12:42, 20 Iunie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
Nu renuntati.
Acceptati succesiunea si nu renuntati la partea dvs.
Daca vor mai aparea ulterior si alte proprietati se va avea in vedere declaratia pe care o dati la acest moment. Astfel daca acum acceptati, ulterior veti avea cota parte si din acele proprietati. Se va emite un supliment la certificatul de mostenitor. In schimb, daca acum renuntati, nu veti mai putea reveni asupra renuntarii, astfel ca veti fi considerat renuntator si fata de bunurile care vor aparea ulterior.
multumesc pentru raspuns. Legat de cota, la cat sa ma astept din situatia descrisa mai sus? Unchiul pare tensionat din discutiile putine avute cu el si cred ca va lupta pentru fiecare procent, iar eu in afara de faptul ca sunt nepot legitim si am fost tinut in ceata legat de situatie nu prea cred ca am alte argumente in favoarea mea. Ce e drept nici eu nu m-am interesat dar acum ma gandesc ca nu am facut-o din cauza ca nu stiam adevarul complet de fapt, dar posibil ca acest fapt sa il foloseasca impotriva mea.
Alaturi de sotia supravietuitoare, dvs. veniti la succesiunea bunicului la fel cu unchiul, deoarece veniti in reprezentarea mamei predecedate tatalui sau. Nu aveti nevoie de argumente pro sau contra. Dreptul la mostenire va revine conform legii. Va revine dar trebuie sa acceptati mostenirea, prin declaratie la notar. Adica nu va revine a priori. Tb si dvs. sa faceti ceva. Asa ca, nu va lasati intimidat de schimbarile de atitudine ale unchiului si nici de celelalte circumstante de care pomeniti si mergeti la dezbatere alaturi de unchi si de eventuala sotie supravietuitoare, acceptand mosteni8rea ci cerandu-va drepturile. rerstul e irelevant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, am o intrebare. Unchiul meu a decedat acum 24 ani, iar mama mea a decedat la trei luni dupa unchi, in casa raminind sotia lui ei neavind copii. ... (vezi toată discuția)
Se poate da declarație de renunțare la moștenire după 4 ani de la deces? AlMaria AlMaria Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la o declaratie de renuntare la mostenire. Este vorba de un apartament, al bunicilor mei. Dupa moartea bunicului ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa bunica cu partaj voluntar, fara succesiune Manu111 Manu111 Buna ziua, Am o problema mai delicata,cred.Este vorba despre o casa,mostenire de la bunica mea,care a decedat in 1986. Bunica a avut 2 copii(mama mea si ... (vezi toată discuția)