Care este diferența dintre partajarea unui imobil și apartamentarea acestuia?
În urma decesului mamei mele, care era proprietara imobilului despre care vorbesc, eu și sora mea am urmat procedurile de partaj al casei. Am împărțit în mod egal atât locuința ( fiecare rămânând cu doua camere, anexe și curte și gradina ) și am delimitat spațiul exterior al locuinței cu un zid. În procesul de ieșire din diviziune, în momentul în care am fost la notar s-a pus problema "apartamentării" întregii suprafețe ale casei și curții și grădinii, deși eu cunoșteam procesul ca fiind denumit
" partajare ". Notarul a explicat faptul ca legea " s-a schimbat " și ca dacă locuința mea se delimitează de cea a surorii mele de un zid comun, atunci discutam de apartamentare. Cu toate acestea, pe documentele care ne-au fost date, pe actele mele scria "partajare" iar pe cele ale surorii mele " apartamentare" deși vorbim despre o situație comuna și practic, mi se părea normal ca termenii și condițiile sa se asemene pentru amândouă.
Exista o diferență între ceea ce mi s-a oferit mie și ceea ce i s-a oferit surorii mele?
Adresez aceasta întrebare deoarece vrem sa fim complet separate una de cealaltă fără a mai avea vreo legătură atât cu casa cât și cu celelalte anexe, curte și gradina.
Procedura în sine a fost corect efectuata de notar sau într-adevăr exista situația partajați casei care, sa fie diferită?
Dezmembrarea se refera la terenuri și presupune împărțirea unui teren mai mare in mai multe bucăți.
Apartamentarea se refera la construcții și presupune împărțirea unei clădiri în încăperi, cu ieșire separata.
Dezmembrarea și apartamentarea nu presupun transmiterea proprietății și nu sunt acte de proprietate.
Ele sunt niște acte administrative, premergătoare partajului, care presupun delimitarea, individualizarea efectiva și prin număr cadastral distinct a loturilor care urmează a fi împărțite.
Ca sa apartamentati o construcție, trebuie mai întâi sa dezmembrati terenul.
Cum...
Se fac 3 schițe. Una pe întreg si câte una pentru fiecare bucata, fiecare având număr cadastral si Carte Funciara distincta.
Abia partajul va fi actul dvs de proprietate.
La partaj, se va mentiona lotul fiecărui partajant și bunurile exacte care ii revin.
Dacă ați fi luat fiecare câte un imobil întreg, nu mai erau necesare nici dezmembrarea, nici apartamentarea si ați fi putut încheia direct partajul.
Or, dvs ați decis sa împărțiți și casa și terenul.