avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare teren

Bună ziua! Aș dori răspuns la următoarea întrebare: Pot vinde un teren din proximitatea unei case asupra căreia există un drept de abitație viager? Situația este destul de complexă: Casa și terenul au aparținut bunicilor mei, însă aceștia le-au oferit cu contract de vânzare-cumpărare și cu un contract de întreținere mamei mele. Ulterior, mama mea mi-a oferit o parte din teren, prin contract de v-c, bunicii renunțând la drepturile lor asupra lotului respectiv, dar păstrându-și dreptul de abitație viager și „de întreținere” asupra imobilului și terenului rămas. Ulterior mama mea a decedat (eu fiind minor la acea vreme) și, prin urmare, nu a mai putut să o întrețină pe bunică (între timp a decedat și bunicul). În certificatul meu de moștenitor nu se specifică faptul că aș avea obligația să o întrețin pe bunica mea dar se indică faptul că îmi revine 1/1 din masa succesorală (unic moștenitor), însă bunicii i se conservă dreptul de abitație viager (nu se mai specifică nimic în legătură cu dreptul de întreținere).
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 09:18, 27 Iunie 2022
Asupra a ce exista dreptul de abitatie? Asupra casei din proximitatea terenului, asupra terenului sau asupra amandurora? In principiu, dr. de abitatie se conserva dar puteti vinde asa, viitorul proprietar fiind obligat sa il respecte pana la decesul bunicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare paula38 paula38 Buna ziua,problema mea este urmatoarea,in anul 1998,bunica cumpara o casa ,iar in contract mama isi rezerva dreptul de a locui intr-o camera,si la notariat ... (vezi toată discuția)
Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera lenutasimion lenutasimion Detin o casa si 1000m teren obtinute prin contract de vanzare-cumparare de la mama mea,cu rezervare drept uzufruct si de habitatie viagera.Acum vreau sa vand ... (vezi toată discuția)