avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de mama
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de mama

Lucrez de 5 ani la firma si din luna noiembrie 2009 sunt in somaj tehnic pana in ianuarie 2010 cand am intrat pe somaj, vreau sa intreb beneficiez de indemnizatie de mama daca raman insarcinata (ex.luna viitoare)?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:47, 19 Ianuarie 2010
Beneficiati de indemnizatie de crestere copil daca va angajati imediat dupa somaj sau daca puteti beneficia de concediu medical pana in luna a 7-a de sarcina,dupa care intrati in concediu pre si postnatal de 126 zile.Conditia sa nu aveti intreruperi 12 luni inainte de nastere si sa va aflati in una din cele trei situatii:angajat,somaj, concediu medical.
Somajul se poate intrerupe cu concediu medical,somaj care continua la finalizarea concediului medical. Concediile medicale in timpul somajului se depun si se platesc de catre Agentia pentru ocuparea fortei de munca.

OUG 148/2005
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2010
Crissa C, Consilier juridic
Da, perioada de "somaj tehnic" constituie stagiu pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil. OUG 148/2005:
Art. 1 (2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului in caz de somaj? tundecsaba tundecsaba Buna ziua! Am o prietena cine este in somaj de 4 luni si este insarcinata in luna a 2-a. Intrebarea este, daca primeste indemnizatie pt cresterea copilului ... (vezi toată discuția)
Am ramas insarcinata in timpul somajului albert eniko albert eniko Buna, sunt in somaj :(, din 30.09.2009 pana in 30 12.2010, deci m-ai am aprox.1 luna jumate.Sunt insarcinata in aprox 3-4 sapt.Intrebarea este-pot intrerupe ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic si indemnizatia de maternitate izulica izulica Sunt gravida in 5 luni si vreu sa stiu daca somajul tehnic si concediul medical in sarcina afecteaza indemnizatia de maternitate.Sunt angajata din 5 oct 2009 ... (vezi toată discuția)