avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli comune ale Asociației de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli comune ale Asociației de Proprietari

Bună ziua,
Situația stă în felul următor:
Locuiesc într-un bloc de 44 de apartamente iar Asociația de Proprietari a instalat o centrală termică pentru tot blocul. 10 apartamente nu sunt legate la rețeaua de încălzire mai sus menționată asigurându-și agentul termic în regie proprie. Până acum nimeni nu s-a plâns de faptul că energia electrică folosită la centrală este repartizată pe toate cele 44 de apartamente dar în ultima perioadă administratorul și-a renegociat salariul pe motiv că are mult de muncă la centrala termică să tot regleze temperatura în funcție de cum îl sună oamenii, iar mai mult de atât dorește să facă un sistem de recirculare continuă a apei bazat tot pe energie electrică ceea ce va crește și mai mult cota parte a celor 44 de apartamente.
Întrebări:
1. Este legal să plătească cineva pentru un consum de care nu beneficiază?
2. Reglarea centralei ține de administrația blocului sau ar trebui făcut un contract de mentenanță separat?
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2022
C3PO, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:28, 22 Noiembrie 2023
Vă mulțumesc.

ynocentta a scris:

1-Pentru analiza si eventual raspuns este necesar sa furnizati date relevante
Nu toti locatarii dintr-un bloc beneficiaza de lift,dar detin obligatia legala sa contribuie lnar la intretinerea si reparatiile acestuia
2-Este problema care implica responsabilitatea echipei manageriale a asociatiei de proprietari
Nu este temeinic si legal ca accesul la centrala termica sa fie permis administratorului de imobil-daaca acesta nu detine cunostiinte de specialitate
Indemnizatia administratorului de imobil,este negociata cu anagajatorul asociatia de proprietari
Ca și neracordat la rețeaua aceasta ce opțiuni am?

Ca neracordat la centrala,aveti optiunea sa seizati oficial presedintele de asociatie sa dispuna masurile necesare astfel incat administratorul de imobil sa diferentieze beneficiarii centralei termice de rstul proprietarilor
Cum precizati ca presedintele este spectator....

Buna ziua, in legatura cu subiectul acestui topic am depus o reclamatie catre primaria Municipiului Cluj-Napoca iar raspunsul a fost socant.
“Proprietarii nu se pot sustrage platii cheltuielilor comune.”
Intrebare:
In baza carei legi pot argumenta ca producerea agentului termic folosit in apartamentele racordate la centrala de bloc nu este cheltuiala comuna?
Mi se pare aberant ca cei neracordati sa tot plateasca ceea ce consuma sau repara cei racordati,.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
C3PO, utilizator
Nu va ramine decit sa dati in judecata (toti 10) asociatia pentru nelegalitatea acelor cheltuieli, pentru ca centrala termica adaugata ulterior partii comune nu deserveste si cei 10 proprietari ce au sursa proprie. Daca centrala era din constructia initiala, atunci erati obligati doar la plata cheltuielilor de intretinere, conform art 75 din legea 196/2018.
Articolul 75
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

Cei 10 proprietari nu au renuntat, ca sa fie pusi la plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca un proprietar care a participat la cumpararea centralei termice a blocului doreste sa se debranseze, asociatia de proprietari ce actiuni poate intreprinde? Tudorionascu Tudorionascu Daca un proprietar se debranseaza de la centrala blocului, poate fi obligat sa plateasca o taxa reprezentand caldura iradiata prin tevi, printr-o taxa de ... (vezi toată discuția)
Taiere conducta apa dinspre camera propietate comuna catre camera centralei termice edesign edesign In apartament, in camera centralei termice aveam o conducta de apa trasa pentru centrala din camera alaturata, care este camera comuna a blocului. In urma ... (vezi toată discuția)
Repartizarea costurilor comune de incalzire spatiilor comerciale de la parter aurre aurre Blocul in care locuiesc are 1 scara cu 19 apartamente si 2 spatii comerciale realizate din constructia blocului(la parter functioneaza un restaurant si la ... (vezi toată discuția)