1. Norma de aprobare a OUG 148/2005 spune:
Art. 33. -
(1) Perioada in care se beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In vederea inregistrarii in sistemul public de pensii a perioadelor asimilate prevazute la alin. (1), directiile teritoriale au obligatia de a depune lunar, in termenul stabilit de lege, la casa teritoriala de pensii, Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, in formatul stabilit de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
2. Asa este, perioada de CCC pana la 2 ani nu este perioada de cotizare pentru somaj.
3. Dar este vechime in munca, conform OUG 148/2005:
Art.18 (7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta.
buna ziua dle Tudor sunteti amabil sa ne mai ajutati inca odata daca , gresesc din nou va rog sa ma corectati, adica am toate sansele as postez unde nu treb : topic s-a mai intamplat oricum noi va multumesc din suflet ptr raspunsurl care ni l-ati dat la o alta intrebare.Acum intrebarea noastra si tin sa mentionez ca sunt fff dezamagita: sotul meu adepus dosarul de somaj in data de 4 ianuarie 2010 si astazi 24 02 2010 in sfarsit vine si posta cu somajul si surpriza......:( 432 lei, stiam ca acest somaj vine retroactiv. va rog din suflet ce e de facut in cazul de fata ?:help:
1. Indemnizatia de somaj este formata din doua parti:
- o parte fixa, egala cu 75% din salariul minim pe economie (75%x600=450 lei);
- o parte variabila, un procent (in functie de vechimea in munca) din media salariilor pe ultimele 12 luni.
2. Indemnizatia de somaj se calculeaza pe zile calendaristice, nu pe zile lucratoare.
3. Ar fi fost bine sa dati si data concedierii, pentru a-mi da seama de unde vine diferenta. Sau data intrarii in somaj, din decizia data de Agentia de Somaj, data inscrisa si in carnetul de somer.
4. E bine ca sotul sa mearga la Agentia de Somaj sa ceara explicatii privind cuantumul indemnizatiei. Sunt obligati sa va dea aceste explicatii.
va multumesc ptr raspuns. Data concedierii 1 decembrie 2009 si data mai sus mentionata 4 ianuarie decizie luata de agentia de somaj, inscrisa si in carnetul de somer. da e adevarat ca se calculeaza pe zile calendaristice dar, avand in vedere ca in data de 1 si 2 ianuarie nu s-a lucrat ce vina are el ca nu a depus somajul cu data de 1 ianuarie........ Si cum se calculeaza acum? Inca odata mii de multumiri ptr raspuns.
1. Daca depunea dosarul de pensie in termen de 30 de zile de la concediere primea indemnizatie si pe decembrie su nu se mai intampla ce s-a intamplat. Asa, va primi incepand din ianuarie, adica de cand a depus doasrul de somaj.
2. Cred ca vina nu este ca pe 1 si 2 ianuarie sunt zile nelucratoare pentru cei de la AJOFM, asa cum este pentru toata lumea. Cred ca vina este a angajatorului care nu a eliberat mai repede actele necesare pentru dosarul de somaj.
3. Incepand cu luna februarie nu are de ce sa mai reduca din indemnizatie.