avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune

Daca nu dau semnatura pt succesiune, eu - unicul copil al decedatei - sotul ei poate demara procedura de succesiune?

Precizez ca este un imobil pe numele amandurora (decedata si sotul), avand si sotul un copil din alta casatorie, la fel ca in cazul mamei. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 10:05, 5 Iulie 2022
Se judeca și tot se dezbate moștenirea.
O sa formuleze acțiune in instanta rin care poate solicita dezbaterea succesiunii,stabilirea cotelor si chiar iesirea din indiviziune.Costurile fnale vor fi mult mai mari pt dvs...
Pentru dezbaterea succesiunii nu trebuie sa va dati nici o semnatura. Dar trebuie sa acceptati succesiunea in termenul stabilit de lege ca sa nu mai aveti si aceasta problema.
Avand in vedere ca exista bunuri in masa succesorala a defunctei, succesiunea va trebui dezbatuta, fie ca vreti fie ca nu. O puteti face la notar, ieftin si fara nervi sau in instanta unde va va costa mai mult, va dura mai mult si riscati sa si pierdeti.
In orice caz, dupa decesul sotului mamei, copilul sau va mosteni partea lui din casa; asa ca de asta tot nu veti scapa. Cred ca este mai intelept sa va intelegeti omeneste. Nu cunosc dedesubturile spetei dar daca v-ati intelege ca fiecaruia sa ii ramana partea parintelui sau, deci sotul sa renunte la mostenirea sotiei si sa mosteniti doar dvs. pe mama (jumatate din casa) urmand ca fiul sotului acesteia sa isi mosteneasca tatal cand va fi cazul (dvs. nu aveti nici o treaba cu mostenirea sotului mamei), cred ca ar fi cinstit pentru toata lumea.
Daca nu, macar sa ajungeti la intelegerea de a ramane dvs. cu partea mamei, iesiti din indiviziunea cu sotul acesteia si vedeti ce vreti: casa si ii platiti lui o sulta sau bani si ii lasati lui casa iar sulta v-o plateste el.
Solutii exista. Macar sa existe deschidere de ambele parti. Ce va scriu eu sunt solutii generalizate, necunoscand speta in profunzime pentru a putea aprecia, de exemplu, contributia fiecaruia dintre soti la acea casa. Acesta este un lucru important in stabilirea coordonatelor unei negocieri intre coerezi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate dezmoșteni unicul fiu? Marinescu D. Marinescu D. Cum pot dezmoșteni unicul fiu adult, alcoolic( orfan de mamă de la 4 ani), crescut și întreținut de mine și actuala sotie ( căsătorit la vârsta de 4 ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune sirc sirc DACA TATAL E DECEDAT DIN 1995 si nu sa dezbatut nici o mostenire, mama poate vinde apartamentul fara semnatura copiilor?Ei fiind 5 copii . (vezi toată discuția)
Mostenire dupa mama stefanica1975 stefanica1975 Buna ziua, Mama mea a decedat in martie 2013,la data aceea fiind casatorita si detinand impreuna cu sotul un apartament si mostenind dupa mama acesteia o ... (vezi toată discuția)