avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Dupa decesul unei matusi survenit in iunie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Dupa decesul unei matusi survenit in iunie anul trecut, ...

Buna ziua. Dupa decesul unei matusi survenit in iunie anul trecut, sotia a ramas cu un testament de mostenitoare. Matusa neavand alti urmasi directi. Ne-am ocupat de inmormantare si cele religioase timp de un an. Pana la termenul de un an (aproximativ 10 luni)sotia a mers la notar pentru a rezolva cu succesiunea. Totul a fost bine pana cand secretara domnului notar a sunat-o pe sotie reprosandu-i ca exista deschisa succesiune la alt notar din localitate. Mergand sotia la locul notarial unde i-a fost indicat a constatat ca primaria orasului a deschis succesiunea la nici trei luni de la decesul matusii. Intrebarea mea este urmatoarea:-Are dreptul primaria din localitate sa deschida o succesiune tinand cont ca nu este ruda sau nu are vreun testament de la o persoana decedata, daca da, in conditiile in care sotia nu se prezenta revendicand mostenirea in cat timp putea primaria sa fie declarata ca ,,mostenitor,,.Imi cer scuze pentru lipsa de termeni juridici, am incercat sa explic o situatie pentru a intelege ce se intampla daca nu iti revendici mostenirea. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 12:54, 5 Iulie 2022
Are dreptul. Dar si notarul la care solicita dezbaterea succesiunii va verifica registrul de testamente pentru a vedea daca exista sau nu un testament. Daca, insa, acesta nu a fost incheiat in forma autentica (e olograf) atunci situatia sta cam asa: nimeni nu are de unde sa stie ca a fost incheiat si cui beneficiaza.
Succesiunea se deschide ca urmare a decesului. Ea se dezbate ca urmare a unei cereri facute de cei care sunt sau se considera mostenitori.
Primaria s-a grabit .... Dar posibil sa fi cercetat registrul si sa fi vazut ca exista testament. Deschiderea nu se inchide. Probabil urma sa fie contactata sotia.
Multumesc mult. O vecina alaturi de mostenire(casa,teren)are post important in primarie. De aici si suspiciunea...a trecut aproape un an, de aceea intrebam daca se poate sa pierzi dreptul de mostenitor cu toate ca ai testament si in cat timp il poti pierde in favoarea primariei. Notarul care a deschis succesiunea la cererea primariei nu stia nimic despre testament cu toate ca era inregistrat in registrul de testamente. Si nici nu a vrut sa arate sotiei dosarul. Curios este ca toate deschiderile facute de primarie sunt la acelasi notar. In sfarsit, multumesc de raspuns.
Da, traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul. Rezolvati urgent problema, insa. Ca sa nu apuce sa faca cine stie ce manarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în schimbul apartamentului său. care este cea mai bună variantă de contract pentru mine? giullianna giullianna Buna ziua! Apelez la dumneavoastra pentru a ma lamuri intr-o problema. Am o matusa de 74 de ani, a carui sot a decedat anul trecut, ei neavand copii. De cateva ... (vezi toată discuția)
Succesiune marcelutza marcelutza Buna ziua, Am urmatoarea problema: Fiul matusii mele a decedat recent.Are un apartament.Nu are copii,sotia a decedat si ea anul trecut.Lui ia revenit intreg ... (vezi toată discuția)
Succesiune pe baza de testament zombie_ro zombie_ro Buna ziua Caz: In urma cu 7 ani matusa sotiei a incheiat impreuna cu aceasta un testament, prin care lasa exclusiv sotiei mele (nepoata dansei de la sora ... (vezi toată discuția)