avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu un garaj cumparat acum 3 ani, cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu un garaj cumparat acum 3 ani, cu jumatate din terenul pe care este construit restituit unei persoane particulare

Buna ziua,
In urma cu 3 ani am cumparat cu contract de vanzare-cumparare un garaj construit legal pe un teren al Consiliului Local Galati.
Ulterior am incheiat cu Consiliul Local un contract de inchiriere pentru terenul aferent si am platit toate taxele si impozitele.
In momentul cumpararii nu am fost informat asupra vreunui litigiu asupra terenului pe care este construit garajul.
Anul acesta, am primit o instiintate de la Consiliul Local din care rezulta ca terenul inchiriat s-a diminuat la jumatate, restul fiind retrocedat unei persoane particulare, cu care ar urma sa negociez un pret de inchiriere.
Am contactat noul proprietar al terenului retrocedat corespunzator jumatatii de garaj.
Acesta a cerut o chirie foarte mare (420 RON pe luna pentru 12 mp) pe care nu-mi permit s-o platesc si care este comparabil cu pretul inchirierii unui apartament in aceeasi zona.
Nu a vrut sa negocieze chiria. I-am propus sa cumpar cei 12 mp de teren, dar iarasi nu a vrut.
M-a somat sa desfiintez constructia, altfel ma va actiona in justitie si voi plati pretul demolarii si daune pentru ne-plata chiriei pana la demolare.
Intrebarea este: ce cai de aparare as avea in justitie, tinad cont de faptul ca am cumparat garajul cu buna credinta, ne-stiind ca exista un litigiu asupra terenului in momentul cumpararii? Mentionez ca garajul este construit legal, are toate autorizatiile si plata taxelor si impozitelor este la zi. Garajul face parte dintr-o baterie de 5 garaje care in momentul construirii se invecinau cu teren proprietate publica, dar acum se invecineaza cu terenul retrocedat, deci proprietate privata. Toate cele 5 garaje sunt in aceeasi situatie.
Imi pot recupera cumva investitiile facute in garaj (reparatii, zugravit, acoperis, etc)?
Ma pot trezi cu garajul demolat fara a beneficia de vreo compensatie si chiar sa platesc daune?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: doncristiano , utilizator 01:24, 9 Octombrie 2007
Va multumesc mult pentru raspunsuri. O singura nelamurire mai am: am gasit pe internet mai multe variante de cod civil. Care ar fi ultima varianta completa si legiferata?
exista multe articole abrogate pentru ca n-au mai corespuns cu realitatea, insa un nou cod civil nu a mai fost adoptat de cand cel prezent este in vigoare adica de prin 1865. asa incat in principiu e bun orice cod mai recent. eu de pilda am unul din 1996 si e foarte bun pt ca face referire la articolele abrogate.
multa bafta cu garajul!
Ok incep sa inteleg cum sta treaba cu accesiunea dar am un exemplu in care nu stiu cum sa procedez:
Soacra mea a cumparat in 1998 prin licitatie publica de la AgroService Poiana Mare , Dolj o cladire de ferma cu anexe aferent (2 fantani,etc). La momentul respectiv terenul cred ca apartinea primariei.
Intre timp prin 2006 primaria a vandut altcuiva terenul de sub ferma. Avea primaria acest drept, nu trebuia sa mi ofere mai intai mie acest drept avand deja in proprietate ferma?
Inteleg ca am fost un cumparator de buna credinta deci ferma nu revine automat celui care a cumparat terenul. Dar pot eu sa obtin terenul de sub ferma?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate teren cristina1712ct cristina1712ct Buna ziua, Daca pe terenul meu agricol proprietate o persoana si-a pus o cultura abuziv si refuza orice intelegere , care pot fi (exista) consecintele ... (vezi toată discuția)
Drept de retentie jacqueline_k jacqueline_k Buna seara! Vreau sa va consult in urmatoarea problema: in situatia in care un constructor ce se pretinde a fi de buna credinta a construit pe terenul altuia ... (vezi toată discuția)
Drept de construire jadzia jadzia Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)