avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neacordare prioritate in sens giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neacordare prioritate in sens giratoriu

Salut,

Pe scurt, mi s-a ridicat permisul deoece nu am acordat prioritate in sensul giratoriu.
Totul s-a petrecut intr-un sens giratoriu de 2 benzi, unde era o masina pe pe banda 2 (cea de langa insula), eu patrunzand pe banda 1. Mai mult masina de pe banda 2 semnaliza stanga, prin asta aratandu-si intentia de a nu schimba banda. Eu am patruns pe banda 1 si am iesit la prima iesire pe banda 1.
Nu stiu unde am gresit, plangerea mi-a fost respinsa.
Conform deciziei finale asta ar insemna ca daca avem un sens giratoriu cu 4 benzi, daca o masina se afla pe banda 4 trebuie sa-i dam prioritate si sa nu ne incadram pe prima banda.
Exista inregistrare.
Mi-ar fi de mare ajutor niste justificari care sa aiba trimitere catre legislatie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicu_1976 , utilizator 18:42, 11 Iulie 2022
Regula de prioritate în sensul giratoriu spune doar că au prioritate mașinile care sunt deja în sensul giratoriu, față de cele care intra. Nu pomenește nici de benzi, nici de vreo semnalizare. Dacă ați încălcat această regulă, înseamnă că poliția are dreptate. Adică să nu fi întrat în sens fix când respectivul era în dreptul dvs.

"Articolul 6
În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles:
1. acordare a priorității - obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalți participanți la trafic care au prioritate de trecere să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească;"

Asta e a regula generala a acordării priorității. Dacă dvs. ați intrat în sensul giratoriu chiar când respectivul era în dreptul dvs. și acesta a schițat vreuna dintre manevrele descrise mai sus, poliția nu s-a înșelat.

Aveți totuși varianta contestării în instanță a acelui PV de contravenție și să răsturnați susținerea poliției. Dacă există vreo înregistrare video care arata ca nu coincide cu ceea ce scrie în PV și cu ce scrie în codul rutier, aveți sanse.
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2022
latka, utilizator
Inteleg regula de acordare a prioritatii, insa nu vad aplicabilitatea ei aici in cazul meu.
Masina se afla in sens pe banda nr 2, a continuat sa mearga pe acea banda, eu am intrat pe banda nr 1.
Semnalizarea practic arata intentia de schimbare a benzii, daca se afla pe banda 2, cea de langa scuar si semnaliza in contiunare stanga, asta inseamna ca intentiona sa tina acea banda, cea ce a si facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident in intersectie cu sens giratoriu predator predator Buna ziua, am avut un accident cu masina in interiorul unui sens giratoriu, eu eram pe banda 2 sa fac bucla sensului la stanga cand cu viteza din stanga a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in sens giratoriu AnaAdrian AnaAdrian Buna ziua, as avea si eu o intrebare legata de un accident rutier si despre modul in care politistul constator a procedat. Ce s-a intamplat? Am fost ... (vezi toată discuția)