avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariat care întârzie frecvent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariat care întârzie frecvent

Bună ziua!
Avem o speță căreia nu i-am găsit un răspuns foarte clar: un salariat încadrat cu normă întreagă de 8 ore/zi obișnuiește frecvent să absenteze și să își desfășoare activitatea pentru 2-3 ore/zi.
În Regulamentul Intern al societății este prevăzut faptul că angajații care absentează vor fi pontați în ziua respectivă cu numărul de ore efectiv lucrate.
Prevederea acestea contravine Codului Muncii și ar putea exista probleme în cazul unui control al ITM? Aș vrea să menționez că angajatul își recunoaște aceste absențe parțiale, este de acord cu pontarea sub norma de 8 ore în astfel de situații și, chiar în condițiile în care acesta își desfășoară activitatea într-un program haotic, este absolut indispensabil societății.
Tot ceea ce ne dorim este ca plata acestuia să fie coroborată cu activitatea efectivă, aspect cu care și angajatul este de acord.
Este neapărată nevoie, să apelăm la soluțiile standard ale Codului Muncii (avertisment scris, reținere 5%-10% din salariu, concediere) cât nici una dintre părți nu își dorește acest lucru și ar susține-o și în fața unui reprezentant ITM?
Cel mai recent răspuns: Contabilul Bun SRL , Contabil 07:19, 20 Iulie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta e treaba angajatorului , daca isi permite sa tina pe banii lui niste chiulangii , de ce nu ? Cel care se considera ( si chiar este ) foarte productiv si eficient , isi negociaza salariul . Poate ca ar fi si asta ( contract de 8 ore , si plata la numar de ore lucrate ) o metoda de optimizare fiscala , pentru ca e o masura absolut abuziva - chiar daca legala - impunerea acestor contributii pe spatele angajatorului . Trebuiesc bani mai multi la buget , dar nu-i in regula ca tu , Stat , sa-ti acoperi neputinta , nestiinta sau lipsa de vointa in a colecta ce ti se cuvine , cu taxe nedrepte . Ca sa nu mai vorbim ca un angajator poate ajunge total nevinovat evazionist . Daca are - de pilda - un angajat cu 2 ore , care mai are inca 3 contracte tot cu cate 2 ore , are dreptul sa vireze contributii la brutul salariatului . Cum verifici tu , angajator , ca acesta intradevar are aceste contracte ? Dar daca angajatul pierde unul dintre contracte ? in aceasta situatie , toti ceilalti 3 angajatori ar trebui sa plateasca contributii la salariul corespunzator la 8 ore . Ca sa nu riste sa le piarda pe toate , angajatul poate ascunde acest fapt . Si - iacata - avem 3 angajatori care fac evaziune fiscala ... O masura heirupista , total negandita , si care ( cred eu ) va avea efecte , dar nu cele scontate ... Noi deja am dat preaviz femeii de serviciu a asociatiei de locatari pe care o plateam cu 400 lei net pe luna pentru 4 ore pe saptamana ( 2 zile a 2 ore ) pentru un bloc mic , si ... vom gasi o rezolvare ...
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
CHKa, utilizator
Optimizare fiscală nu prea există în toată socoteala aceasta, asta în cazul în care salariatul nu are și alte contracte de muncă încheiate cu alți angajatori astfel încât să ajungă la o normă întreagă într-o lună. Iar în forma de impozitare prevăzută de la 01.08.2022, statul dorește să încaseze contribuții la o normă întreagă pentru oricine este salariat. Deci își atinge oricum scopul, fie dintr-un contract de muncă, fie din mai multe.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
Manuela Rășină, administrator
Asta ma gandeam ca ar fi optimizare fiscala , sa inchei contract full-time si sa platesti salariatul la timpul efectiv lucrat , iar contributiile , in acest caz , ar fi la brutul efectiv . Eu nu am inteles ca ar trebui sa aiba , in total , o norma intreaga , ci doar de felul contractului ( part-time sau full-time ) , iar , daca cele part-time acopera 8 ore pe zi , contributiile se datoreaza la brut ( poate nu am inteles eu corect ) .Riscul este ( poate nu in cazul dvs. ) sa-ti ceara salariatul sa respecti contractul si sa-l platesti la 8 ore , e treaba angajatorului sa-i asigure de munca pentru intregul program . Cum va face firma care are salariati cu contracte part-time sa afle cate alte contracte mai au angajatii sai , pentru cate ore , etc. ( sau cand - eventual - le incheie ) , eu chiar nu vad . Ar cam fi si date cu caracter personal acestea , nu cred ca s-ar putea obtine altfel decat de la angajat ( in masura in care doreste sa le dezvaluie ) . Si atunci , daca nu ai informatii sigure , oficiale . cum vei respecta tu - angajator - legea ?
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
CHKa, utilizator
Nu, nu se rezolvă absolut nimic. Dacă este pontat la mai puțin de 8 ore, va plăti contribuții cât pentru o normă întreagă. Și da, în ordonanță apare prevederea că trebuie să ai un salariat. Dar în Codul Fiscal scrie clar definiția angajatului: prin angajat se înțelege un angajat cu normă întreagă sau mai mulți angajați cu normă parțială ale căror contracte cumulează 8 ore. Deci nu există nici o variantă ocolitoare. Cine mai "îndrăznește" să devină salariat trebuie să contribuie cu taxele și impozitele unui salariu minim.

- Vă rog să nu mai răspundeți prin citare, se încarcă inutil topicul și devine greu de citit. Apăsați pe Răspunde. Mulțumesc -
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
Manuela Rășină, administrator
De unde ati dedius ca daca este pontat la mai putin de 8 ore se platesc contributiile pentru norma intrega ? postati legea.

Alte discuții în legătură

Contract determinat 6 ore pe zi ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua, am si eu o nelamurire ,daca m-am angajat la 6 ore am aceleasi drepturi ca cel angajat cu 8 ore sau se considera munca part-time la 6 ore? 4 ore ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna cim part-time legal_1968 legal_1968 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare. Am un CIM de 8 ore si un CIM part-time, doar program de week-end, sambata si duminica 7-15.30.In CIM ... (vezi toată discuția)
Cim cu 1 zi/pe luna francescafira francescafira care sunt conditiile si posibilitatile (de a face pontaj , contributii salariale ..) CIM cu 1 zi pe luna ? (vezi toată discuția)