avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Probleme auto nou
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Probleme auto nou

Buna dimineata!

Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. Nu stiu ce pot face.

In feb am achizitionat un autorurism nou. Din luna mai se afla in service pentru defectarea tehnica a unor piese. Problema este ca masina sta la ei de 2 luni, fara sa ne comunice absolut nimic. Autoturismul este achizitionat pe firma. Ce pot face? Sincer ne-am dori banii inapoi. Care sunt drepturile mele in Romania in acest caz.

Multumesc din suflet!!!
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2022
denisa_21, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:39, 19 Iulie 2022
Buna dimineata,

In primul rand sunt de analizat clauzele contractuale pentru a verifica ce se prevede ca privire la perioda de timp in care autoturismul trebuie reparat in cazul existentei unor defectiuni tehnice in perioada de garantie si ce drepturi aveti in aceasta situatie.

In functie de clauzele contractuale si de gravitatea defectiunilor tehnice se poate solicita fie, rezolutiunea contractului si restituirea sumei de bani achitate fie, diminuarea pretului achitat. De asemenea, se poate solicita si suma de bani echivalenta lipsei de folosinta a autoturismului cat timp acesta s-a aflat in service-ul auto.

Primul pas ar fi analizarea contractului, ulterior transmiterea unei notificari pentru a se afla care este stadiul reparatiilor, care sunt defectiunile si in cat timp se vor remedia.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Buna dimineata!

Va multumesc din suflet.

Problema este ca nu am niciun contract semnat cu ei.. Noi am achitat masina in intregime, ne-au dat actele si cam atat, un proces verbal, si probabil in masina este cartea autoturismului. Cam atat.

Le dau mailuri si nimeni nu ne raspunde. Nu ne baga in seama.

Multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2022
denisa_21, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna dimineata,

In aceasta situatie se aplica normele generale in materie putandu-se solicita restituirea sumelor de bani achitate, daca defectiunea e grava, sau inlocuirea autovehiculului.

Inlocuirea vehiculului în garanție se poate face:

- Dacă se constată o defecțiune gravă în vehicul, care nu poate fi recuperată din punct de vedere tehnic. Acest fapt confirmă examinarea.
- Garanțiile nu au fost reparate la timp. Termenul de reparare a autoturismului în cadrul garanției este stabilit prin contract, dar nu poate depăși 45 de zile.
- În cazul în care vehiculul a fost în reparație în total mai mult de 30 de zile.
- Aceeași defecțiune în timpul perioadei de garanție se produce în mod repetat.

Ma puteti ajuta cu o baza legala, ceva? exista vreo lege ceva ?

Multumesc mult!
Buna ziua,

Se aplica atat Codul Civil cat si legislatia specifica din materia protectiei consumatorilor, pot sa va spun la acest moment Legea nr. 296/2004 privind Codul Consumului şi OUG 140/2021.

Cu stima.

Alte discuții în legătură

Inlocuire autoturism in perioada de garantie. mircea1986 mircea1986 Intrebare: Este posibila inlocuirea unui autoturism cumparat de nou, aflat inca in perioada de garantie, cu defect de fabricatie pe care dealer-ul nu il ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca ai cumparat un autoturism neconform?! vio_libra vio_libra Buna ziua, Cum se poate apara o persoana juridica care a achizitionat de curand (prin finanatare leasing) un autoturism NOU care a fost livrat cu vicii ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am achiziționat o mașină nouă ( hyndai i20 automata) ... Rox Flo Rox Flo Bună seara! Am achiziționat o mașină nouă ( hyndai i20 automata) în data de 26.04.2024 de la Tiriac Auto, în data de 27.04.2024 am dus-o în service ( ... (vezi toată discuția)