avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venituri ocazionale din activitati de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venituri ocazionale din activitati de cercetare / dezvoltare

Aș dori să știu cum se impozitează / se declară veniturile obținute de persoane fizice, pentru proiecte ocazionale de tip cercetare / dezvoltare?

Valoare proiecte: ~ $500 (/proiect)
Durata proiecte: ~ 2-5 zile
Beneficiar: o companie străină
Nr. Proiecte: 1-5 / an

În ce categorie ar intra astfel de venituri? Ar fi venituri realizate din "10.Alte surse" ("Alte venituri decât cele prevăzute la pct.10.1., pct.10.2 și pct.10.3)"?

Se plătește CAS și/sau CASS? Presupun că nu, deoarece valoare totală e sub plafonul de 12 salarii brute minime + Am venituri salariale normale pe lângă aceste proiecte.

Din ce înțeleg aceste activații nu se considera "activități independente", deoarece acestea NU sunt exercitate "cu regularitate, în mod continuu". (ref. Hotărâre 1/2016, pct 3.)

Activitatea s-ar putea fi considerată "Activitate cu caracter ocazional desfășurat de zilieri" ("activități de cercetare dezvoltare în alte științe naturale și inginerie - clasa 7219"), dar beneficiar fiind o entitate străină NU poate plăti impozitul pt. mine.

Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
BigShrek, utilizator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 00:43, 23 Iulie 2022
Se pot incadra ca venituri din alte surse si impozitate cu 10% . ( se depune declaratie unica pana la 25.05 a anului urmator celui realizarii venitului )
Daca la anul se va depasi plafonul de 6 salarii minime se va plati si CASS la 6 salarii minime.

Anul acesta plafonul minim e la 12 salarii pt CASS .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pentru venit din mlm Cristinazam Cristinazam Buna dimineata, Lucrez cu o companie de vanzari directe(gen avon,oriflame...) care din banii pe care ii acumulam ne opresc 10% ,pe langa acesti 10% este ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica persoana fizica xman_ghio xman_ghio Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva nelamuriri legate de impozitul pe venit persoane fizice si depunerea declaratiei unice. In cursul anului 2019 am ... (vezi toată discuția)
Vanzare haine pictate manual Remus_Rares Remus_Rares Buna ziua , As dori sa va intreb , in ce conditii pot vinde produse handmade fara a fi in ilegalitate? se poate face acest lucru fara a fi PFA ,sau SRL. etc.? ... (vezi toată discuția)