Bună ziua. Am doi copii cu fosta soție, o fată de 12 ani care locuiește cu ea și o fată de 18 ani care locuiește cu mine, tutela fiind comună. Fata cea mare va merge la facultate iar fosta soție refuză să contribuie financiar la școlarizarea și întreținerea fetei. Aceasta nu a contribuit deloc financiar la creșterea fetei din momentul în care i s-a stabilit domiciliul la mine acum 6 ani. Știind că este obligația ambilor părinți să contribuie la educația copilului cât timp acesta este la studii, până la vârsta de 26 ani, întrebarea mea este: există demersuri legale pe care le pot face astfel încât mama fetei să fie obligată să contribuie financiar la studiile și întreținerea fetei în facultate ? Vă mulțumesc.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dar dvs. ati contribuit la cheltuielile celei mici ? sau v-ati inteles ca fiecare sa intretina un copil ( ceea ce e cat se poate de echitabil ) ? Fiica dvs. ( nu dvs. , pentru ca e majora ) , cu o adeverinta de la facultate , isi va chema in instanta mama pentru stabilirea pensiei de intretinere . Va obtine 1/6 din salariul net al mamei . Daca pana acum dvs. nu ati platit pensie de intretinere fetei de 12 ani , foarte probabil mama ei va va actiona pe dvs. in instanta , si veti plati si dvs. 1/6 din salariul dvs. net , de data aceasta mamei ( pentru ca cea de-a doua fiica a dvs. e minora ) .
Dvs nu aveti nimic de facut. Fiica dvs fiind majora va putea decide singura daca o actioneaza sau nu in instanta pe mama sa pentru a fi obligata la plata unei pensii de intretinere, conditia primordiala fiind aceea ca ea sa se afle in stare de nevoie si in continuarea studiilor. Obligatia de plata nu va depasi varsta de 26 ani.