avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Necesitate hotărâre judecătorească oprire pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Necesitate hotărâre judecătorească oprire pensie alimentara...

Bună ziua! Copilul meu împlinește vârsta de 18 ani peste câteva luni însă legătură dintre mine și el este inexistenta datorita faptului ca între mine și mama copilului sunt niște probleme majore de comunicare iar copilul este intr-o alta localitate și nu vrea sa ma vadă sau sa ma cunoasca. Eu nu știu absolut nimic despre copil, nici unde locuiește ( dacă o mai locui la adresa mamei având în vedere ca mama e plecata din tara de câțiva ani buni ), nici la ce scoala...etc. As vrea sa va întreb câteva aspecte:
1. După împlinirea vârstei de 18 ani, este necesara o hotărâre judecătorească ca angajatorul meu sa oprească plata pensiei alimentare către copil sau este de ajuns hotărârea prin care se specifica ca sunt obligat la plata pensiei pana la vârsta de 18 a minorului și se oprește automat?
2. Cum as putea sa fac eu dovada ca, copilul nu mai continua studiile având în vedere ceea ce am expus mai sus?
3. Copilul trebuie sa facă dovada anual ca își continua studiile în cazul în care ar alege sa urmeze o facultate? Exista și posibilitatea ca el sa se înscrie la o facultate, după 1 an renunta la ea , eu nu am de unde sa știu și plătesc 3 ani pensie fără ca el sa își fi continuat studiile.
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: redspike , utilizator 11:07, 20 Iulie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La 18 ani se sistează dreptul la pensie.
Este necesar un alt proces daca face studii superioare.
Insa, nimic nu va impiedica sa achitați pensia și fără proces nou.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotararea judecatoreasca anterioara este valabila doar pana la 18 ani ai copilului, dupa aceasta varsta obligatia de plata a pensiei inceteaza.

Dupa aceasta varsta minorul devenit major - daca continua studiile si daca se afla in stare de nevoie (nu realizeaza venituri) - va poate actiona in instanta, facand dovada ca urmeaza cursuri universitare, iar instanta va dispune in ce conditii veti realiza obligatia de intretinere.
Sa înțeleg cu nu trebuie o noua hotărâre judecătorească pentru încetarea pensiei alimentare ci se suspenda odată cu informarea angajatorului de a opri plata acesteia?
În cazul în care își continua studiile, are cumva obligația ca la fiecare început de an universitar sa facă dovada ca încă este la facultate?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2022
redspike, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate inceta plata pensiei alimentare??? ral-alexandra ral-alexandra platesc pensie alimentara 25% din venit in data de 8 februarie minorul face 18 ani eu ce trebuie sa fac ca sa nu mi se mai opreasca 25%??? cum inceteaza ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)