avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proiect crypto si NFT
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proiect crypto si NFT

Buna ziua,

Stiu ca vorbim de un spatiu nou, putin spre deloc reglementat, dar am o intrebare in legatura cu spatiul crypto si NFTs: in SUA actiunea de rug pull (practic echipa din spatele unui proiect abandoneaza dintr-o data si ramane cu investitia) se considera fapta penala. Se poate invoca aceasta actiune si pe un proiect din Romania?

Concret, vorbim de un proiect de NFTs cu un road map in spate (promisiuni de dezvoltare, trecute pe site-ul proiectului), din care pana in prezent, in mai bine de jumate de an, nu s-a livrat decat o mica parte (sa zicem 10-20%), si al carui "proprietari" (owners in engleza) nu mai comunica deloc sau aproape deloc cu comunitatea (cei familiarizati cunosc termenul), de mai bine de 1-2 luni de zile. Doar se invoca munca la un nou road map de mai bine de o luna, fara sa se prezinte informatii despre acesta sau o data clara pentru implementare. Totodata, proiectul a lansat si vandut in urma cu 3 luni o alta serie de NFTs care ar fi trebuit sa le aduca beneficii in plus celor care le cumpara si detin, la aproximativ 2-3 saptamani dupa cumparare. Aceasta functionalitate nu s-a implementat nici astazi. Nu exista nicio alta comunicare din partea "proprietarilor" pe aceasta tema.

Road map-ul initial, promisiunile echipei si restul discutiilor se gasesc pe site-ul proiectului, Twitter, Instagram si in grupul oficial de Discord. Toate tranzactiile sunt publice, daca se cunoaste adresa portofelului electronic, deci se pot urmari foarte usor.

Rog un raspuns strict pe subiect, fara devieri sau mentiuni ale riscurilor din spatiul crypto. Consider ca vorbim de un caz penal. Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2022
civik, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 03:20, 28 Iulie 2022
Am inteles, deci din perspectiva dvs., road map-ul si beneficiile promise la inceputul proiectului, dar nelivrate pana in prezent, nu se incadreaza la inselaciune? Adica eu pot sa lansez un site, sa promit orice-mi trece prin cap, si odata ce am atras oameni care cred in idee si ma finanteaza, sa le iau banii si sa nu mai raspund? Cam asa vad eu situatia... chit ca nu e reglementata piata cryptomonedelor.

Banuiesc ca atunci cand scrieti "dezvoltarea websiteului" va referiti la intregul ecosistem, pentru ca nu vorbim doar de un website de prezentare.

Ca nota, eu ma refer strict la momentul de fata, nu ma intereseaza sa mi se returneze investitia din NFT-uri. Eu prefer ca acest proiect sa fie continuat de comunitate, exista o dorinta in acest sens. Dar pentru asta trebuie ca owner-ul sa inceapa sa discute, ceea ce nu doreste, cel putin pana acum. Si, bineinteles, sa se recupereze o buna parte din banii nefolositi (care acum sunt in posesia ownerului) pentru a continua dezvoltarea road map-ului. Pana la urma asta a fost scopul investitiei, nu? Proiectul se dezvolta, ofera recompense, genereaza interes, ceea ce duce la cresterea (sau scaderea) pretului unui NFT.

Multumesc inca o data.

tgeorgescu a scris:

Inca o data: banii pentru dezvoltarea websiteului pot fi partial recuperati. Banii investiti in NFT-uri nu mai pot fi recuperati decat prin a vinde acele NFT-uri doritorilor.

Deci toata miza disputei este doar o parte din banii special alocati dezvoltarii websiteului. Si ma tem ca Politia Romana nu va aloca 50 mii Euro de la buget pentru a investiga international aceasta miza.

Dvs. credeti ca e vina ownerului. Eu cred ca e de fapt vina pietei. In mod sincer ownerul poate declara ca dorea sa obtina profit impreuna cu comunitatea, dar visele lui s-au naruit.

Ce trebuie retinut din asta: in mod obiectiv Politia nu are motivatia de a porni o investigatie costisitoare pe tema asta. Miza pretinsei escrocherii este prea mica, sansele de a nu putea rezolva cazul sunt prea mari. Politia are resurse limitate si trebuie sa justifice de ce cheltuieste banii de la buget.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2022
tgeorgescu, utilizator
Owner-ul a obtinut profit cu siguranta, pentru ca (cel mai probabil) a retras restul de fonduri atrase prin vanzarea NFT-urilor - cel putin 50%, pe cifrele oferite de el pentru cheltuieli, fara sa mai livreze nimic. Si cum vorbim de blockchain, toate tranzactiile sunt publice, deci nu sunt foarte greu de urmarit.

Nu mi-ati raspuns la intrebarea cu site-ul. Si eu pot spune ca-mi doream sa ajut pe toata lumea si sa ne imbogatim cu totii, dar intre timp mi-am dat seama ca as vrea sa fac altceva cu banii atrasi. Si nu mi-ati raspuns nici la intrebarea initiala si esentiala, daca ati intrat in discutie si cu siguranta va pricepeti mai mult ca mine in domeniu: dpddv, este sau nu o inselatorie? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2022
civik, utilizator
Ce conteaza ce cred eu ca e/nu e escrocherie? Chiar daca reiese clar ca ar fi escrocherie, nu inseamna ca Politia Romana o va urmari penal.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2022
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare lucrari / artwork-uri digitale pentru cryptomonede unknownamethyst unknownamethyst Buna ziua! Daca eu sunt un artist digital si imi pun lucrarile pe site-urile de tip NFT pentru a fi scoase la licitatie pe cryptomonede sau vandute tot pe ... (vezi toată discuția)
Infractiune sau nu? isshmen isshmen Buna seara, Inainte de a spune, pe larg, povestea unui prieten, rog a se muta acest topic in categoria potrivita. Un prieten, face un website pe internet ... (vezi toată discuția)
Scaderea traficului post-vanzare pe site, acuzatie inselaciune roger1 roger1 Buna ziua! Am un prieten care se ocupa cu vanzarea unor site-uri pe care le face el acasa. El detinea un site de seriale, dar fara a fi downloadat si uploadat ... (vezi toată discuția)