avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu proprietarul la inchirierea unui apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu proprietarul la inchirierea unui apartament

Buna ziua,

Doresc o parere avizata in legatura cu urmatoarea situatie:

O prietena a mea a inchiriat, prin intermediul unei agentii, la inceputul acestei luni, un apartament de 2 camere.
Agentia avea cheile apartamentului si a redactat contractul de inchiriere, insa proprietarul nu l-a semnat, motivand ca este temporar plecat din tara si il va semna la revenire. Prietena mea a platit prima luna de chirie si garantia (cate 300 de euro fiecare) intr-un cont bancar al proprietarului, plus 150 de euro comisionul agentiei si s-a mutat.

In urma cu cateva zile, proprietarul a revenit in tara si au inceput problemele.
In primul rand, cu toate ca acesta ii spusese telefonic ca o va anunta cand revine in tara pentru semnarea contractului, nu a facut-o si efectiv a intrat peste ea in casa, neanuntat, seara dupa ora 21:00.
Omul parea in stare de ebrietate si i-a spus ca el refuza sa semneze contractul si daca vrea sa-i faca contract, sa-i plateasca 350 de euro in loc de 300.
Ea a refuzat si l-a rugat sa paraseasca casa insa el a devenit agresiv si a amenintat-o ca daca nu accepta, o s-o reclame la politie pe motiv ca i-a ocupat in mod abuziv casa.
A plecat intr-un tarziu si ea s-a interesat despre el la administratie a doua zi, se pare ca nu este proprietarul de drept al acelui apartament, acesta fiind detinut de o femeie cu care el locuieste in concubinaj de peste 10 ani.

As dori sa stiu daca ea il poate reclama la politie pe individ, din ce mi-a spus, pare ca el a savarsit aici mai multe infractiuni, si anume:

- inselaciune, el nefiind proprietarul apartamentului si neavand dreptul sa-l inchirieze
- evaziune fiscala, prin faptul ca a incasat o chirie pentru care nu doreste sa faca contract
- violare de domiciliu, pentru ca a intrat peste ea in casa fara acordul ei
- santaj, pentru ca o ameninta cu o actiune penala daca nu accepta chiria marita

Astept sfaturile dvs. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business 14:06, 25 Iulie 2022
Agentia fiind doar intermediara in relatia cu proprietarul nu avea cum sa inchirieze imobilul si sa incheie contractul de inchiriere doar daca era imputernicita in acest sens ( dovada cu procura notariala). Prietena dv se afla in locuinta fara dreptul de a-l ocupa in mod legal in lipsa unui contract valabil incheiat cu proprietarul.
In consecinta, proprietarul se poate adresa instantei pentru evacuarea persoanei care ii ocupa imobilul fara drept.
Agentia trebuie sa restituie chiria incasata fara drept.
Separat acestei discutii, proprietarul (in speta fiind vb de o femeie ) nu poate intra in imobil si nu poate evacua persoana care ii ocupa apartamentul decat in temeiul unei sentinte judecatoresti. ( aici se poate depune plangere penala pentru =violare de domiciliu impotriva concubinului)
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2022
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie Axenia Florina Axenia Florina Buna ziua. Am o mica nelămurire prietenul meu împreună cu un coleg de munca au închiriat un apartament cu 2 camere ,intre timp am dorit sa vin și eu să ... (vezi toată discuția)
Probleme relatia chirias-proprietar ContSters44992 ContSters44992 O prietena de-a mea are mai nou probleme cu proprietarul. Ea sta in chirie intr-un apartament confort 2. Si-a platit chiria in fiecare luna in valoare de 300 ... (vezi toată discuția)
Evacuare imobil Georgian44 Georgian44 Salut. Am inchiriat un apartament in urma cu 8 luni fara acte de inchiriere legale, proprietarul garantand sederea mea pe minim 12 luni. La 1 August imi da ... (vezi toată discuția)