avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Sunt insarcinata in 3 luni si angajata la o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Sunt insarcinata in 3 luni si angajata la o firma ...

Buna ziua! Sunt insarcinata in 3 luni si angajata la o firma la care de o saptamana nu mai este angajat nimeni, in afara de mine, din cauza neplatii salariilor. Eu am fost nevoita sa raman din cauza ca sunt insarcinata. Patronii nu vor sa declare faliment iar pana acum nu voiau sa ma bage nici in somaj,asa ca pentru a scapa si eu de ei si ei de mine mi am luat concediu medical care dupa 21 de zile va deceni concediu de risc maternal. Dupa obținerea concediului am fost sunata de patron ca s a gandit sa ma bage in somaj si sa ma prezint la firma sa semnez actele de restructurare. Ulterior a spus ca a intervenit o problema la ea si nu poate ajunge. Acestea fiind spuse, a ramas sa ma intalnesc cu ea mâine dar presimt ca este ceva in neregula cu actele de somaj si n as vrea sa renunt nici la medicalul obținut pt ca din cate stiu este platit mai ok. Am dreptul de a refuza somajul si a intra in medical? Sau este impus de angajator? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 21:22, 24 Iulie 2022
Nici angajatorul și nici dvs nu puteti impune șomajul...dreptul la somaj este prevăzut de lege dacă indepliniti anumite condiții.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata @ClaudiaPvl , permiteti-mi un sfat . Dvs. sunteti in concediu medical , iar patronul - spune legea - este obligat sa il plateasca . Dar , daca nu a avut bani de salarii , de unde credeti ca va lua suma care ar trebui sa o primiti pe CM ? mai mult ca sigur , nu veti vedea nici un leu , de vreme ce spuneti ca nu mai lucreaza nimeni in firma ( daca nu produce nimic , nici nu are ce incasa ) . Desigur , veti duce angajatorul in instanta , dar sunt bune sanse ( dupa cum merg de incet procesele in Romania ) ca , pana sa aveti o sentinta definitiva , sa va apropiati de terminarea CIC . Doar ca , pana primiti prima indemnizatie de crestere copil , sunteti fara bani . Dimpotriva , daca intrati in somaj , va duceti concediile medicale la Agentia de somaj care le va calcula si plati , exact ca angajatorul , dupa aceeasi formula . E adevarat , concediu de risc maternal nu puteti primi in somaj , pentru ca acesta se acorda daca locul de munca va pune in primejdie sanatatea dvs. ( ca gravida ) sau a fatului , iar angajatorul nu poate elimina aceste riscuri . Ori , stand acasa in somaj ... eventual , concediu medical pentru sarcina cu risc , ceea ce e altceva decat risc maternal . Ganditi-va cum va e dvs. mai bine ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, sunt insarcinata in 12 săptămâni, am scrisoare ... Ella Coz Ella Coz Bună ziua, sunt insarcinata in 12 săptămâni, am scrisoare medicala de la doctorul ginecolog pentru concediu cu risc de sarcina, am anunțat angajatorul mi ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,daca sunt in șomaj si sunt însărcinată,poate să ... Simi07 Simi07 Bună ziua,daca sunt in șomaj si sunt însărcinată,poate să îmi de-a doctorul sarcină cu risc? Mulțumesc . (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt însărcinată in 3 luni. vă rog să-mi spuneți ... Tatiana97 Tatiana97 Bună ziua! Sunt însărcinată in 3 luni. Vă rog să-mi spuneți care este procedura pentru a rămâne în concediu de risc maternal, dacă medicul de ... (vezi toată discuția)