Executare silita a unuia dintre soti (administrator) - ce se intampla cu bunurile comune?
Buna ziua, as dori ajutor intr-o speta care ii priveste pe parintii mei (casatoriti - mama pensionara, tata administrator de firma):
Datele problemei:
- firma tatalui meu a intrat in insolventa din cauza datoriilor la anaf, inca nu a primit notificare de executare silita (din cate stiu eu)
- mama si-a cumparat acum doi ani o casa la tara din banii obtinuti ca mostenire de la parintii ei (pe actul de proprietate apare si numele tatalui meu)
- exista si un credit pe numele firmei care, la fel, va fi supus executarii silite la care au folosit apartamentul conjugal ca gaj (a semnat si mama)
Intrebari:
1. In cazul executarii silite de la ANAF, apartamentul bun propriu va intra in bunurile sub sechestru? Cota mamei mele de asemenea?
2. In cazul exec silite de la ANAF casa mamei mele poate fi bun pus sub sechestru avand in vedere ca apare si tata ca proprietar?
3. In cazul executarii silite de la creditor - apartamentul gaj e integral luat de banca? Dar casa de la tara, achizionata de mama?
Inca nu sunt complet in cunostinta de cauza, posibil sa existe si alte date ale problemei, dar as aprecia mult cateva pareri.
Buna ziua, intai trebuie sa va lamuriti daca firma este sau nu in insolventa. Daca este in insolventa, executarile silite se suspenda. Daca firma nu este in insolventa, imobilul bun propriu nu va intra in bunurile executabile daca se poate face dovada ca pretul a fost achitat din banii proprii ai mamei dvs. indiferent daca apare si tatal dvs. proprietar in actul de proprietate. In ceea ce priveste gajul, acesta poate fi executat de banca pana la concurenta datoriei, daca datoria este mai mica decat valoarea apartamentului, diferenta va fi restituita parintilor.