Acest examen a devenit mai greu decat cel de admitere la INM (cel putin incepand din noiembrie 2009) si iti motivez si de ce:
- structura grilei de concurs e diferita - la examenul de admitere in INM grila de concurs are 100 de intrebari pentru cele patru materii (civil/25, penal/25, proceduri/25/25), pe cand la acest concurs, exceptand cele 10 grile de organizare judiciara/CEDO, sunt 60 de grile pt cele patru materii de baza, dintre care cate 10 intrebari din teorie pentru fiecare materie, respectiv cate cinci spete pentru fiecare materie;
- modalitatea de pregatire a concursului - la examenul de admitere la INM iti poti permite sa inveti foarte bine procedurile civila/penala plus drept penal (insemnand mai putina materie de parcurs - ca volum) - la care sa faci cel putin 20 de intrebari/materie, iar la civil (care e o materie destul de vasta) daca te bazezi doar pe o "invatare superficiala";) poti aduna cu lejeritate 12-15 intrebari corecte; spre deosebire de INM-isti, la concursul direct pe post trebuie sa ai un nivel ridicat de cunoastere al tuturor celor patru materii de baza, altfel ai putine sanse de a trece de nota 7;
- nivelul de dificultate al intrebarilor din teorie apreciez ca s-a egalizat in privinta celor doua modalitati de admitere in magistratura, incepand cu concursul din noiembrie 2009;
- in privinta spetelor propuse, cele date la concursul de admitere pe post sunt mult mai dificile decat cele din grilele de concurs pentru INM;
- nu in ultimul rand, modalitatea diferita de punctare a intrebarilor de teorie/speta la cele doua concursuri; faptul ca spetele au un punctaj mai ridicat (0,25), justificat daca e sa ne gandim la nivelul de complexitate al acestora, este cel care determina in mod esential admiterea/notarea la acest concurs de admitere pe post
ai dreptate in ce spui, pavel corneliu. eu consider cele doua examene oarecum echivalente. am rezolvat subiectele care s-au dat la inm anii trecuti si am facut 77, 78 sau 79 de puncte, iar la examenul de acum am aproape 8 sau chiar 8,05. oricum multe intrebari le-am gresit din neatentie, nu stiu la ce ma gandeam cand am raspuns gresit...
oricum, eu cred ca toti pest 7 avem sanse mari, sunt sigura ca luni ne vom bucura.
In mod categoric sunt diferente intre cele doua examene, şi e absolut normal să fie. E drept, în ultimii ani a scăzut nivelul exigenţei de la admiterea INM. De asemenea, se observă o sporire a dificultăţii subiectelor date la examenul direct pe post. Insă, permite-mi să nu fiu aşa convins că deja e mai greu la examenul direct. Categoric, s-ar putea să mă-nşel. Aprecierea nivelului de dificultate e ceva subiectiv, depinde de nivelul de pregătire al fiecărui candidat.
apreciez ca nivelul de dificultate la examenul de admitere in magistratura direct pe post, va fi din ce in ce mai ridicat, in ciuda numarului mare de locuri vacante in sistem.
afirm aceasta deoarece in ultimele luni ministrul justitiei deseori a afirmat lipsa de pregatire a celor admisi in acest mod in sistem.
sincer vorbind, in ciuda gradului de dificultate al acestui examen, ganditi-va ca cei admisi intra direct in paine iar perioada de pregatire de 1 luna de zile este evident insuficienta...
nu vreau sa par rautacioasa dar multi care participa la acest examen cu siguranta nu au fost niciodata in fata instantei....cu alte cuvinte multora le lipseste practica....
iar vorba aceea teoria ca teoria, dar practica te omoara...nu e intamplatoare...
am constatat acest lucru in primul rand la mine...la inceputul profesiei desi am invatat serios in facultate, nu stiam absolut nimic despre lucrurile elementare ce tin de practica, in ciuda bagajului mare de cunostinte pe care il stapaneam...
intr-adevar, aici intervin alte discutii despre sistemul de invatamant....
in concluzie, mi se pare normal sa fie foarte greu un astfel de examen....
multumesc pt raspuns...dar eu am 5 ani vechime de specialitate, deci in functii juridice, insa si intreruperi....si daca e sa judecam strcit dupa regulament, clar nu am nicio sansa..deci cum sa ma pot pregati pt un asemena examen cand nici nust iu daca voi trece de dosare????parerea mera e ca ar trebui schimbat regulamentul...chiar nu inteleg de ce nu vor sa fi avut intreruperi pe cartea de munca...