Karmina a scris:
apreciez ca nivelul de dificultate la examenul de admitere in magistratura direct pe post, va fi din ce in ce mai ridicat, in ciuda numarului mare de locuri vacante in sistem.
afirm aceasta deoarece in ultimele luni ministrul justitiei deseori a afirmat lipsa de pregatire a celor admisi in acest mod in sistem.
sincer vorbind, in ciuda gradului de dificultate al acestui examen, ganditi-va ca cei admisi intra direct in paine iar perioada de pregatire de 1 luna de zile este evident insuficienta...
nu vreau sa par rautacioasa dar multi care participa la acest examen cu siguranta nu au fost niciodata in fata instantei....cu alte cuvinte multora le lipseste practica....
iar vorba aceea teoria ca teoria, dar practica te omoara...nu e intamplatoare...
am constatat acest lucru in primul rand la mine...la inceputul profesiei desi am invatat serios in facultate, nu stiam absolut nimic despre lucrurile elementare ce tin de practica, in ciuda bagajului mare de cunostinte pe care il stapaneam...
intr-adevar, aici intervin alte discutii despre sistemul de invatamant....
in concluzie, mi se pare normal sa fie foarte greu un astfel de examen....
Mă tem că sistemul nu-şi permite să rămână cu locurile neocupate, condiţii în care nu cred că se va ridica gradul de dificultate... Cei care administrază sistemul sunt puşi într-o situaţie realmente delicată: trebuie să ocupe locurile vacante din sistem, dar au nevoie de oameni pregătiţi. Din păcate nu se poate să ai şi mulţi şi foarte bine pregătiţi. Aşa că trebuie să sacrifice unul dintre aspecte.
Mi-aş dori sincer să văd subiecte foarte dificile, complexe, care să impună reale capacităţi de sinteză, conexiuni logice, etc. şi toate locurile să fie ocupate. Ar fi ideal. Realitatea a dovedit, însă, că nu se poate, la momentul ăsta.
Ai dreptate, Karmina, totul pleacă de la declinul învăţământului românesc.
Situaţia nu e, totuşi, dramatică. Contează foarte mult calitatea umană a celor admişi în magistratură. Dacă au tot ce le trebuie pentru a fi magistraţi (şi mă refer aici la aspectele morale), se vor perfecţiona, vor prinde din mers, vor deveni magistraţi buni.
O altă soluţie ar fi reducerea duratei INM-ului la un an. S-ar dubla "capacitatea de producţie", iar pregătirea din INM de un an, urmată de un an de stagiatură ar fi supersuficientă, pe aceleaşi costuri din partea statului.
Legea (încă) prevede că principala modalitate de accedere în magistratură e prin INM. Ar trebui dată respectivului text importanţa cuvenită.:coffee: