avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2010

Stie cineva daca s-a stabilit data pentru admiterea de anul acesta?
Cel mai recent răspuns: cip3118 , utilizator 11:38, 8 August 2010
g77 a scris:

Buna tuturor
am o nedumerire legata de modurile de transmitere si transformare a obligatiilor.
Atat novatia cat si delegatia transforma rap.jur.obligational insa nu inteleg care este diferenta dintre novatia prin schimbare de debitor (care are loc atunci cand un tert se angajeaza sa plateasca datoria fata de creditor) si delegatia perfecta (cand creditorul -delegatarul accepta plata facuta de delegat in locul delegantului-debit.initial) .?
Statescu - Barsan "zic ca ": "practic se confunda" dar totusi diferenta sa fie doar faptul ca la delegatie debitorul initial este descarcat de obligatie doar daca creditorul consimte in mod expres iar la novatia prin schimb. de deb. acesta este liberat prin efectul novatiei ...sau mai e ceva si imi scapa mie?

Parerea mea
- in cazul novatiei raportul obligational initial se stinge, se transforma in alt raport juridic obligational cu aceleasi efecte - este intentia partilor definitorie aceea de a nova, de a schimba
- in cazul delegatiei perfecte ramane raportul juridic obligational initial care insa va fi executat in aceasta situatie de delegat.
asa mi se parea si mie dar ambele sunt moduri de transformare a obligatiei si in cz. delegatiei in principiu obligati a veche este inlocuita cu una noua cea a delegatului ...
si tot intentia partilor produce aceste efecte si in cazul delegatiei fiind o conventie intre cele 3 parti
Diferenta dintre novatia prin scchimbare de debitor si delegatia perfecta este urmatoarea:
-in cazul novatiei obligatia veche este stinsa si se transforma intr-o oligatie noua prin executarea obligatiei de catre un tert,care se obliga fata de creditor, fara a fi necesar acordul debitorului initial care este liberat de datorie;
-in cazul delegatiei perfecte delegatul se obliga in locul debitorului initial(delegantul),cu acordul acestuia si al delegatarului.In aceasta situatie delegantul raspunde pentru insolvabilitatea delegatului din momentul perfectarii delegatiei.Iar art 1133 spune ca delegatarul poate sa isi rezerve dreptul de recurs impotriva delegantului daca delegatul este insolvabil in momentul platii.Bineinteles ca in acest caz delegantul ii poate opune delegatarului beneficiul de discutiune cerandu-i sa il urmareasca mai intai pe delegat.
Delegatia se mai deosebeste si prin faptul ca nu presupune intotdeauna existenta unei obligatii anterioare, ori novatia presupune ca obligatia sa fie anterioara perfectari contractului.
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
daniel26, utilizator
Minorului care in timpul judecatii sau al executarii pedepsei implineste 18 ani i se pot aplica pedepse complementare?
Cum se calculeaza vechimea in profesia juridica pt. a participa la examen? Profesia de avocat se cumuleaza cu profesia de consilier juridic, nu? Mai exact, eu sunt avocat de 9 ani si intentionez sa ma suspend din barou si sa inchei un contract de munca pt. functia de consilier juridic. In toamna voi avea vechime de 6 - 7 luni ca si consilier juridic, dar se va cumula cu vechimea de avocat ,nu? Am vazut ca in cererea de incsriere la examen nu prea ai loc sa explici, te intreaba functia actuala si vechimea.
Sper ca nu trebuie sa am vechime de cel putin 5 ani doar pe functia de consilier juridic:"> A mai fost cineva in situatia asta?

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2008 Florin Dieac Florin Dieac am auzit din surse neoficiale ca examenul de admitere de anul acesta -2008, proba grila eliminatorie ar fi pe 14 august 2008.Poate sa-mi mai confirme ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2011 ursuletz ursuletz Am auzit niste zvonuri ca ar fi posibila organizarea unui examen de admitere pentru cei cu vechime in luna mai. Chiar pe un topic al acestui forum am citit, ... (vezi toată discuția)