g77 a scris:
Buna tuturor
am o nedumerire legata de modurile de transmitere si transformare a obligatiilor.
Atat novatia cat si delegatia transforma rap.jur.obligational insa nu inteleg care este diferenta dintre novatia prin schimbare de debitor (care are loc atunci cand un tert se angajeaza sa plateasca datoria fata de creditor) si delegatia perfecta (cand creditorul -delegatarul accepta plata facuta de delegat in locul delegantului-debit.initial) .?
Statescu - Barsan "zic ca ": "practic se confunda" dar totusi diferenta sa fie doar faptul ca la delegatie debitorul initial este descarcat de obligatie doar daca creditorul consimte in mod expres iar la novatia prin schimb. de deb. acesta este liberat prin efectul novatiei ...sau mai e ceva si imi scapa mie?
Parerea mea
- in cazul novatiei raportul obligational initial se stinge, se transforma in alt raport juridic obligational cu aceleasi efecte - este intentia partilor definitorie aceea de a nova, de a schimba
- in cazul delegatiei perfecte ramane raportul juridic obligational initial care insa va fi executat in aceasta situatie de delegat.