Buna seara!
Tatal meu a decedat anul trecut. Mama este inca in viata si suntem 2 frati.. Intrebarea este daca este obligatoriu prin lege sa facem succesiunea acum sau o putem face succesiunea si mai tarziu dupa ce ne va parasi si mama? Mentionez ca ne intelegem foarte bine si nici o parte dintre noi nu are vreo pretentie extra de la succesiune si ne-am gandit sa nu facem succesiunea de 2 ori (acum dupa tata si mai tarziu si dupa mama) daca nu este obligatorie. Bunul care intra in succsiune este un apartament de bloc cu 2 camere. Asa stiu ca prin lege se acorda o scutire de la impozitul datorat catre stat (1% din valoarea imobilului) daca succesiunea se face in termen de 2 ani de la deces.. In cazul in care am face doar o singura succesiune dupa ce ne va parasi,si mama cum se va lua in considerare acest aspect de 2 ani pentru scutire impozit catre stat, adica vom mai beneficia de aceasta scutire daca vom face atunci succesiunea in termen de 2 ani de la decesul celui de al doilea parinte?
Multumesc anticipat!
Dupa un calcul prealabil taxa notariala in momentul de fata este aproape. 0,5% din valarea imobilului, deci cu 2 succesiuni nu se va mai face economie de 1% (impozit catre stat) ci ramane de economisit doar cca. 0,5.%.
Dezbaterea succesiunii o puteți face oricând, însă nu vad rațiunea pentru care sa nu o dezbateti acum.
Motivele invocate de dvs, cam țin exclusiv de comoditate.
O idee mai buna mi se pare sa dezbateti succesiunea după tata, iar mama sa transmită cota sa, din timpul vieții, unuia dintre dvs sau ambilor.
Astfel, la decesul mamei, nu va mai trebui sa dezbateti moștenirea, va puneți lucrurile în ordine și parcurgeți o procedura care va trebui făcută mai devreme sau mai târziu.
Nu se știe ce aduce ziua de mâine, ce se poate întâmpla cu oricare dintre dvs, și în loc sa dezbateti 1 succesiune, o sa dezbateti 2 sau 3 sau 4.
@raluk0207
Multumesc pentru raspuns si sugestie.
Nu este vorba de comoditate. si nu am spus ca nu o vom face in curand succesiunea, doar am aratat ca cu costurile a 2 succesiuni nu mai ecomisesti in intregime acei 1% (impozitul catre stat).