avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea cu unul din parinti in viata este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea cu unul din parinti in viata este obligatorie prin lege ?

Buna seara!
Tatal meu a decedat anul trecut. Mama este inca in viata si suntem 2 frati.. Intrebarea este daca este obligatoriu prin lege sa facem succesiunea acum sau o putem face succesiunea si mai tarziu dupa ce ne va parasi si mama? Mentionez ca ne intelegem foarte bine si nici o parte dintre noi nu are vreo pretentie extra de la succesiune si ne-am gandit sa nu facem succesiunea de 2 ori (acum dupa tata si mai tarziu si dupa mama) daca nu este obligatorie. Bunul care intra in succsiune este un apartament de bloc cu 2 camere. Asa stiu ca prin lege se acorda o scutire de la impozitul datorat catre stat (1% din valoarea imobilului) daca succesiunea se face in termen de 2 ani de la deces.. In cazul in care am face doar o singura succesiune dupa ce ne va parasi,si mama cum se va lua in considerare acest aspect de 2 ani pentru scutire impozit catre stat, adica vom mai beneficia de aceasta scutire daca vom face atunci succesiunea in termen de 2 ani de la decesul celui de al doilea parinte?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2022
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:33, 31 Iulie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspunsul promt!

Dupa un calcul prealabil taxa notariala in momentul de fata este aproape. 0,5% din valarea imobilului, deci cu 2 succesiuni nu se va mai face economie de 1% (impozit catre stat) ci ramane de economisit doar cca. 0,5.%.
Dezbaterea succesiunii o puteți face oricând, însă nu vad rațiunea pentru care sa nu o dezbateti acum.
Motivele invocate de dvs, cam țin exclusiv de comoditate.
O idee mai buna mi se pare sa dezbateti succesiunea după tata, iar mama sa transmită cota sa, din timpul vieții, unuia dintre dvs sau ambilor.
Astfel, la decesul mamei, nu va mai trebui sa dezbateti moștenirea, va puneți lucrurile în ordine și parcurgeți o procedura care va trebui făcută mai devreme sau mai târziu.
Nu se știe ce aduce ziua de mâine, ce se poate întâmpla cu oricare dintre dvs, și în loc sa dezbateti 1 succesiune, o sa dezbateti 2 sau 3 sau 4.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
raluk0207, utilizator
@raluk0207
Multumesc pentru raspuns si sugestie.
Nu este vorba de comoditate. si nu am spus ca nu o vom face in curand succesiunea, doar am aratat ca cu costurile a 2 succesiuni nu mai ecomisesti in intregime acei 1% (impozitul catre stat).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Economisești 1% din valoarea masei succesorale după primul defunct.
Ceea ce nu e neapărat putin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! bunica mea a murit in 20 august 2020 eu, fratele meu ... Timea30 Timea30 Buna ziua! Bunica mea a murit in 20 august 2020 eu, fratele meu si mama mea locuim in casa bunicii de cand ne-am nascut.. Este posibil ca celelalte 2 fiice ale ... (vezi toată discuția)
In urma cu un an am moștenit un apartament, ca urmare a decesului ... han_sollo han_sollo In urma cu un an am moștenit un apartament, ca urmare a decesului mamei, deces survenit in urmă cu doi ani. La data aceea proprietarii erau, cu diferite cote ... (vezi toată discuția)
Invitatie dezbatere succesiune sandru72 sandru72 succesiunea din partea lui tata este obligatorie santem 2 frati si mama in viata ce trebuie sa facem? va multumesc:O (vezi toată discuția)