avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, mostenitor rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, mostenitor rezervatar

Părinții mei au făcut un contract de donație către sora mea in 2014, contract de care nu am aflat decât in Ianuarie 2022. Donatia cu scutire de raport a fost făcută pentru cele 2 imobile pe care le-au deținut: un apartament (cu uzufruct viager) și o casa (fără sarcini). Nu mai sunt alte bunuri de adăugat la masa succesorala.
Unul dintre părinți a decedat in Decembrie 2018, iar celălat in Aprilie 2022. Menționez ca nu am făcut nici un act de acceptare al moștenirii și nici nu s-a dezbătut succesiunea după nici unul din parinti.
Fiind mostenitor rezervatar, ce trebuie sa fac și care este cota de moștenire care mi se cuvine?
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
flower12, utilizator
Cel mai recent răspuns: erhabe , utilizator 22:54, 24 August 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iti zic ce am facut eu pus fiind in aceasi situatie.Te duci frumos la notarul unde s-a perfectat contractul de donatie si faci o cerere sa iti puna la dispozitie copie dupa acesta (daca sora nu vrea sa o faca).Vezi ce contine contractul, daca are vreo clauza de intretinere si daca a fost indeplinita.Dupa care iti iei frumos un avocat si ataci donatia.O poti revoca sau diminua, adica sora ta sa te despagubeasca cu niste bani.Ai la dispozitie 3 ani de zile de la data decesului donatorului.Succes!
Ținând cont ca amândoi părinții au semnat actul de donație, de la decesul căruia dintre ei se calculează termenul de 3 ani?
~ Conținut șters la cerere ~
Sincer nu stiu dar banuiesc ca de la decesul celui de al doilea parinte.Cel mai bine intrebi un avocat.De fapt nu intrebi...angajezi unul.De luat nu ai cum sa nu iei ceva dar grabeste te nu sta in baza forumului ca timpul zboara repede si sa nu ai surprize.Cauta repede u avocat bun si da-i bataie.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa donez o casa gabriela06072002 gabriela06072002 Oscilez intre a intocmi un act de vanzare-cumparare pt un imobil sau sa-l donez fiicei mele, pentru a nu putea fi atacata cererea de succesiune. Din cate ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala Ionut61 Ionut61 Buna! Suntem 2 surori iar parinti mei vor sa faca contract de intretinere cu sora mea, in cazul acesta ce se intampla dupa decesul lor ? Mie imi mai ramane ... (vezi toată discuția)