Buna ziua,
Am fost "aproape" victima unei tentative de frauda.
Mai exact, am plasat o comanda de mancare la unul din furnizorii de pe piata locala. La scurt timp dupa aceasta, am fost sunat de o persoana care s-a recomandat ca fiind managerul restaurantului partener la care plasasem eu comanda spre a ma informa ca plata nu a fost confirmata si ca livratorul va plati cash urmand ca eu sa-i platesc acestuia tot cash la livrare. In acest timp, vazand ca imi intarzie comanda, am luat legatura, prin chat, cu firma responsabila careia i-am transmis si ca am fost contactat de restaurant si ca urma sa platesc cash la livrare. Aceasta m-a sfatuit sa nu platesc nimic, fiind vorba despre o operatiune cu caracter fraudulos.
Si acum intrebarea: aceasta tentativa de frauda este de ordin penal? Si daca da, firma la care am plasat comanda are vreo responsabilitate de a denunta autoritatilor competente aceasta tentativa?
Raspunsul este da, fapta este penala si constituie infractiune de tentativa la inselaciune art. 244 din Codul Penal. Firma la care s-a plasat comanda nu are obligatia de a denunta fapta autoritatilor, insa dvs. aveti dreptul de a face plangere la Parchet.