avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Va rog tare mult sa ma ajutati cu o solutie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Va rog tare mult sa ma ajutati cu o solutie la o problema ...

Buna ziua. Va rog tare mult sa ma ajutati cu o solutie la o problema cu iz penal. Bunicii mei, in varsta acum de 90 ani, au avut doi copii: pe tatal meu si pe matusa mea. Tatal meu a decedat acum 6 luni, matusa este in viata. Teoretic, dupa decesul unuia/ambilor bunici, ar trebui sa mostenim in cote egale, eu (dupa tatal meu) si matusa mea. Pe mine nu m-a interesat acest aspect in ultimele luni, pentru ca imi iubesc bunicii si inca sufar dupa tatal meu. Insa matusa, impreuna cu un notar necunoscut mie dar prieten ei, imediat dupa ce a ramas singura la parinti, a inceput demersuri sa ma elimine de la viitoarea masa succesorala. In acest sens, a obtinut de la bunicii mei (inca afectati dupa decesul fiului lor), actele in original de la apartament, pamant arabil etc, certificate fiscale, adeverinta pentru plata intretinerii de la asociatia de proprietari si tot ce a mai fost nevoie pentru ceea ce mie mi se pare a fi vanzare-cumparare cu contract de intretinere. Apoi, fara a-i duce in fata notarului, le-a pus niste hartii in fata de semnat. Bunicii mei intre timp si-au revenit psihic, au refuzat sa semneze si s-au razgandit in totalitate. Matusa mea a spus ca le va duce oricum la notar, a plecat, si de 5 luni incoace refuza sa returneze titlurile de proprietate in original ale bunicilor mei. Eu si bunicii banuim ca s-au produs semnaturi in fals si procedura a fost dusa la sfarsit in lipsa lor.
Va rugam mult, ce se poate face?
Cum pot bunicii mei sa reintre in posesia actelor de proprietate originale?
Exista un registru in care putem verifica daca s-a produs deja ceva in numele bunicilor? (donatie, V-C etc.)

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:10, 12 August 2022
Nu exista un astfel de registru.
Iar problema masei succesorale si a drepturilor dvs la moștenire nu se pun decât la decesul bunicilor. Or, ambii trăiesc.
Lucrurile nu stau chiar asa cum v-au spus bunicii dvs.
Ca fapt divers, certificatul de atestare fiscala, adeverințele de la Asociația de proprietari și de la furnizorii de utilități, nu pot fi scoase decât de către proprietari. Adică de bunici.
Nu cred ca erau atât de zăpăciți încât sa nu știe ce fac, ce cer sau matusa sa fi avut asa mulți prieteni și pe la Primarie și pe la Eon și pe la asociatie.
În plus, niciun notar nu își risca profesia pentru cunoștințe, încât sa le facă acte fără prezenta contractantilor.
Sa fim serioși...
Un om realmente depresiv refuza din start încheierea vreunui act, dacă nu este pregătit atunci.
Cel mai probabil, bunicii s-au certat cu mătușa dvs, i-a apucat răzgânditul si vi s-au plans dvs.
Altfel, va asigur ca nu ați fi aflat de eventualul act, nici la momentul actual.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2022
raluk0207, utilizator
Dna. Raluca, aveti dreptate in majoritatea aspectelor, dar din cauza unui text prea lung, am scris doar esentialul.
Iata detaliile lipsa:
- bunicii au fost personal la eliberarea acelor acte; in acea perioada, aveau mintile sucite de matusa mea, pe scurt promitandu-le ca vor avea grija de ei, tatal meu fiind decedat (el se ocupa de ei cel mai mult) iar eu fiind stabilit in alt oras (fapt care nu mai este de actualitate).
- cand actele erau gata, inclusiv cadastrul, va spun cu siguranta ca refuzul semnarii s-a petrecut in apartament, nu in fata notarului. Unul dintre bunici, mai fricos, s-a razgandit, fiindu-i frica "sa nu ajunga la azil", si astfel l-a convins si pe celalalt. Moment in care matusa mea a facut o criza, a luat toate actele si a spus ca le va "duce oricum la notar". Cum?
=======================================================
Singura "relatie" este notarul, o ruda prin alianta, aleasa special pentru aceasta marsavie, dar nu pot afla exact cine este, altfel as vorbi personal cu doamna. Toate celelalte acte notariale din familia noastra minunata s-au facut la "notarul orasului", cu un cabinet foarte cunoscut si laudat. Ei bine, de data asta nu. Nu subestimati manevrele care se fac intr-un oras mic de provincie, mai ales cand nu pot fi dovedite. Uneori, si cu dovezi te lasi pagubas in tarisoara noastra...
========================================================
Ramane prima intrebare: cum pot reintra bunicii in posesia documentelor? Bunica ameninta cu politia dar matusa refuza inapoierea, pana la decesul amandurora. De ce credeti? Dupa decesul bunicilor, sper cat mai tarziu, matusa poate veni cu orice hartie ""semnata"" de bunicii mei. Succes mie sa demonstrez ca hartia nu e autentica.
Ba le subestimez, pentru ca sunt doar speculații bazate pe faptul ca e o cunoștința de a notarului.
Asa și?
Înțeleg ca notarii nu au voie sa aibă amici, rude, cunoștințe, ca ar trebui sa trăiască pustnici, ca să nu dea de bănuit.
Desigur ca nu exista pădure fără uscaturi, însă nu cred ca imobilul bunicilor dvs valoreaza niște milioane de euro, încât sa își riște cineva profesia și libertatea. Nici măcar pentru cunoștințe.
Și dacă are mătușa actele ce? În absenta bunicilor, nu poate face nimic
Puteți scoate oricând duplicate de la instituția emitenta. Iar certificatul de atestare fiscala și adeverințele expira in 30 zile.
Verificați la Primarie rolul bunicilor. Orice act translativ de proprietate este depus în copie acolo.
Verificați la Biroul de Carte Funciara, în funcție de numărul cadastral al imobilului, dacă s-a făcut vreo tranzacție.
Si da, succes dvs.
Dacă va fi "o hartie" falsa, ce nu poarta semnătura bunicilor dvs, nu veți intampina nicio problema, succesul fiind deplin.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu probleme perrla perrla Va rog mult de tot sa ma ajutati intr-o situatie posibila.:):) Am o bunica, vaduva. Bunica a avut 2 copii: tatal meu si matusa mea. Tatal meu a decedat acum ... (vezi toată discuția)
Mostenire Evapop Evapop Cum ar trebui sa procedez in urmatoare situatie? Bunica mea (decedata in 2006) a avut o casa si teren agricol. Ea a avut 2 copii (pe tatal meu si pe sora ... (vezi toată discuția)
Mostenire tgf tgf Strabunica dinspre tata a decedat iar o matusa, sora tatalui are toate actele, cum pot deveni si eu mostenitor al unei supraf de teren agricol? precizez ca ... (vezi toată discuția)