Am si eu o nelamurire. Tot aud frecvent ca se pot ivi probleme in cazul unui control, daca sunt contracte in care se stipuleaza penalitati, dar in caz de neplata, creditorul nu factureaza penalitati.
Cineva spune ca o firma a primit amenda pe considerentul ca nu a respectat clauza contractului de a emite facturi de penalitati!!! Mi se pare absurd, ca tot pe mine sa ma amendezi, cel care pana la urma nu-mi incasez facturile emise pentru marfa, daramite sa mai facutrez si penalitati sa raman si cu aceste facturi in contabilitate...care sunt sanse sa nu se achite si nici sa n-am ce lua de la debitor prin executare in urma procesului!
Imi poate spune cineva care ar fi temeiul legal care ma obliga sa facturez imperativ panalitatile? Daca nu le aplic exista intr-adevar riscul sa fiu amendat?Si in baza carei legi, ordonante, etc?
Bine, noi prevedem penalitatile in fiecare contract, ideea e ca nu le prea percepem, decat in cazul in care ajungem in instanta. Si nici macar atunci nu merg in instanta cu factura de penalitati, ci solicit penalitatile aratand metoda de calcul.
Si doar daca ajungem sa incasam banii, le justificam in contabilitate ca penalitati.