avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... biletul la ordin mare nedumeriri
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

biletul la ordin mare nedumeriri

Am mare nevoie de ajutorul vostru. Mama mea are o speta foarte grea, zicem noi, de rezolvat iar practica judiciara este destul de subtirica in domeniu.
Cazul este urmatoru: Fira X a livrant firmei Y o cantitate de bere. Pt plata berei, firma Y a emis firmei X bilete la ordin. Aceasta din urma a facut un imprumut in banca si a gatantat suma cu aceste bilete la ordin. Ulterior, firma Y, nestind ca firma X a garantat cu acele bilete la ordin pt ca nu i s-a spus nimic, a intors marfa firmei X. Acum, banca a pus in executare acele bilete la ordin desi zicem noi ca nu ar mai fi valabile intrucat marfa a fost intoarsa. Ce s-ar putea face? contestarea executarii cambiale, opozitie?
Va rog mult sa ma ajutati!



Cel mai recent răspuns: donigao , utilizator 23:14, 21 Ianuarie 2010
Buna ziua,

"Principiul anulării actului subsecvent ca o consecinţă a anulării actului juridic principal nu se aplică în cazul biletului la ordin dat fiind caracterul general şi abstract al obligaţiilor cambiale, autonome şi independente faţă de raportul juridic fundamental care i-a dat naştere şi faţă de care se comportă ca o obligaţie de sine stătătoare. Altfel spus posesorul legitim al titlului de valoare îşi exercită dreptul şi emitentul titlului execută obligaţia în temeiul titlului, şi nu în baza raportului juridic care a ocazionat emiterea titlului."



(Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Secţia comercială decizia nr. 3410 din 14 noiembrie 2008)


Citind aceasta decizie a CCJ se intelegea ca posesorul unui BO este indreptatit sa primeasca suma de bani inscrisa pe cambie si emitentul ei sa plateasca indiferent de raportul juridic care a ocazionat emiterea titlului. Cu alte cuvinte pb cu berea cu conteaza in dreptul posesorului BO de a incasa banii (banca in cazul D-voastra).
Greseala ati facut-o in momentul in care ati returnat marfa fara sa intrati in posesia BO-ului ptr a-l anula.
Din punctul meu de vedere in caz ca sunteti executat si in baza facturilor de retur a marfii sa actionati in instanta firma X pentru a va returna banii platiti pe factura stornata.

Referitor la opozitia cambiala: Legea 58/1934
Art. 63. - În procesele cambiale pornite, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de opoziţie la somaţia de executare, debitorul nu va putea opune posesorului decât excepţiunile de nulitatea titlului, potrivit dispoziţiunilor art. 2, precum şi cele care nu sunt oprite de art. 19.
Excepţiunile personale vor trebui să fie de grabnică soluţiune şi întotdeauna întemeiate pe o probă scrisă.

(Se pot invoca exceptii privind nulitatea titlului, cum ar fi cele formale si cele care privesc incapacitatea, falsul, lipsa de mandat si exceptii procedurale care privesc conditiile de exercitare a actiunii)



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preintimpinarea inscrierii pe incidente de plati vrica vrica Va rog sa ma ajutati am o mare problema Am inscris intr-un BO o suma eronata partenerul refuza sa mi-l inapoieze Am anuntat banca unde am contul,dar ce ... (vezi toată discuția)
Poate fi executat un administrator de catre banca? beatrice3108 beatrice3108 spuneti-mi ,va rog,cat de legala este actiunea unei banci de a executa administratorul unei firme in vederea recuperarii unui credit contractat de societatea ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face? Daniela Camelia Nicolae Daniela Camelia Nicolae Lucrez pt o firma, X, care a emis 5 bilete la ordin altei firme Y, pt garantarea platii unor marfuri.Aceste bilete au fost girate de firma Y la firma Z.Creanta ... (vezi toată discuția)