avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea dreptului de uzufruct pe 1/4 din apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea dreptului de uzufruct pe 1/4 din apartament

Buna ziua!
Sunt proprietara unui apartament in urma unei donatii de la parinti. Aceasta donatie are doua clauze...1- intericerea vanzarii cat timp traiesc parintii si 2- dreptul de uzufruct al fiecarui parinte pe 1/4 din apartament. Mama locuieste cu mine, dar tatal nu. Intrebarile mele sunt:
1. Tatal meu ce drepturi are asupra apartamentului (bunurile nu sunt specificate in donatie); cum se aloca acel 1/4 din apartament? ( Sunt obligata sa-i dau cheie la apartament, sa poata face ce vrea in casa in lipsa mea, sa foloseasca bunurile mele, cu alte cuvinte sa se poarte dupa bunul lui plac...)
2. Cum pot anula dreptul de uzufruct al tatalui? (el n-a mai contribuit sub nici o forma la intretinerea si taxele pentru apartament din momentul in care s-a facut donatia)
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 15:49, 19 Ianuarie 2010
1. El are dreptul de uzufuct (am impresia ca este vorba de un drept de abitatie), deci trebuie sa-i dati cheie, dar el are numai drepturi asupra bunurilor proprii. Nu poate sa poarta dupa bunul lui plac.

2. Daca tatal Dvs. este de acord, acest lucru se poate face la un notar. Altfel trebuie sa va adresati instantei; in acest ultim caz va propun sa apelati la serviciile unui avocat.
Bunuri proprii nu mai are... si cum ii ingradesc eu drepturile asupra bunurilor mele, a spatiului detinut de mine si de mama. Din experienta traita in perioada divortului lor, el consuma fara sa plateasca nimic si in plus a sustras bunuri comune in lipsa noastra.
Sunt doar doua posibilitati: prin renuntarea uzufructuarului la acest drept si prin deces cand dreptul de uzufruct se pierde si se radiaza din Cartea funciara si nudul proprietar devine proprietar de drept si de fapt asupra bunului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort dupa ce parintii, cu drept de uzufruct viager, au donat copiilor apartamentul Astrid2013 Astrid2013 Buna seara, Parintii mei ne-au donat sorei mele si mie apartamentul. Ei au drept de uzufruct viager. Acum ei vor sa divorteze. Mama mea este bolnava (dubly ... (vezi toată discuția)
Divort cu partaj ContSters166197 ContSters166197 buna ,sunt in prag de divort in a doua casnicie problema care ma preseaza este :am stat cu actualul sot din 1995 in concubinaj pana in 2000 cand ne-am cununat ... (vezi toată discuția)
Drepturi fost nud proprietar in contract cu uzufruct Koresan Koresan Inainte de a divorta in acest an, intr-un contract de donatie cu uzufruct incheiat in ian. 2011, inainte de NCC, parintii nuzi proprietari, transmit nuda ... (vezi toată discuția)