Dragii mei,
intr-o speta, s-a aplicat sanctiunea contraventionala unui contravenient din orasul X de catre IPJ orasul Y (in speta, depasirea vitezei legale in localitate si depasire pe linie continua). Permisul a fost suspendat si intre timp obtinut din nou. Contravenientul nu a semnat PV si nici nu l-a primit ulterior, asa ca atunci cand a venit prin posta, somatia pentru plata amenzii de la primaria localitatii sale de domiciliu X, insotita de PV de constatare a contraventiei, am facut contestatie, invocand necomunicarea PV in termenul legal de 30 de zile. Insa, surpriza. PV a fost comunicat prin afisare, si nu oricum, ci exact a doua zi, in sensul ca a fost intocmit azi si comunicat prin afisare maine. Stiu ca in art. 27 din ordonanta privind contraventiile nu este stabilita nicio ordine de preferinta intre cele 2 modalitati de comunicare, insa mi se pare cel putin interesant ca 1) agentul constatator prefera sa faca a doua zi un drum de 50 km dus si 50 km intors doar ca sa afiseze un PV cand avea la indemana modalitatea mai comoda si, de altfel, mai corecta, a expedierii prin posta, recomandat si 2) martorul asistent este tot din orasul Y, nicidecum din orasul X unde a avut loc afisarea. Inutil sa adaug ca afisarea nu s-a facut in fapt (contravenientul s-a deplasat la agentul constatator care a afirmat ca a afisat PV in avizier, in conditiile in care contravenientul locuieste la casa). As vrea sa stiu daca cineva a mai intalnit asa ceva, sau daca cunoasteti anumite norme in plus care reglementeaza comunicarea prin afisare. Momentan mi s-a admis proba testimoniala cu martorul asistent la afisare... Multumesc si o zi buna sa aveti!
practica asta am mai intalnit-o si e clar un abuz din partea politiei. puteti face plangere pentru marturie mincinoasa impotriva martorului si plangere impotriva politistului.
Cunosc aceasta motivatie vis-a-vis de comunicarea prin afisare, insa parerea mea este ca ar trebui sa se faca efectiv, si nu sa stea politistul in birou, sa intocmeasca procesul - verbal de afisare si sa isi puna prietenul sa semneze... Cunosc bine cazul (contravenientul este varul meu si e mai rau de gura, stiu ca s-a certat cu agentul, motiv pentru care acesta s-a enervat si, pe sistemul "iti arat eu", a procedat asa). Stiu ca domiciliul martorului nu are importanta, dar totusi e "o coincidenta interesanta"...