Stabilirea numelui de familie - Legea 5 Art 282 din codul civil
Buna ziua,
Puteti sa ma ajutati cu o speta ?
Avem sotia cu numele de familie "Anton Ion" si sotul cu numele de familie "Gheorghe".
Sotia doreste sa preia un nume din numele ei curent, si anume "Anton", dar doreste sa preia si de la sot.
In concluzie intrebarea este: poate sotia la starea civila sa aleaga Anton Gheorghe, iar sotul sa pastreze Gheorghe ?
Ce se intampla in acest sens cu numele copilului celor 2 ?
Nu. Ori își pastreaza numele "Anton Ion", ori ia toate numele reunite "Anton Ion Gheorghe ".
Și nici nu e indicat sa ia doar un singur nume "Anton" din cel de fată. Există șanse foarte mari sa întâmpine probleme în familie, când se va pune problema dezbaterii succesiunii după părinții săi sau după alte rude.
Mai ales ca "Ion" si "Anton" sunt niște nume comune.
În privința copilului, daca parintii aleg sa isi pastreze fiecare numele avut anterior căsătoriei, când i se va face certificat de naștere minorului, părinții vor declara ce nume au hotărât sa poarte acesta: al tatălui sau al mamei.
daca vreti musai asa, trebuie sa va schimbati numele pe cale administrativa, o puteti face inainte de casatorie ca la data casatoriei sa va cheme anton
Numele dupa casatorie
ionela20
Am vazut mai multe discutii pe tema asta si am si eu o intrebare- Cand te casatoresti poti lua intai numele de familie al baiatului si il pastrezi si pe al tau ... (vezi toată discuția)