la care "vechime" de salarizare va referiti? daca ajungeti pe un post " la stat"(bugetar) sunt diverse clase de incadrare cu salarizare pe "grila"; cand aplicati si mergeti la examen stiti exact post referent cl 3 sau ce spun ei acolo; vechime "pe functie, daca ar fi sa spunem ca ati veni dintr-o primarie de orasel intr-un oras mai mare; uitati cum arata anunturile de "bugetari" (functii contractuale sau publice)
[ link extern ] /
- am inatlnit cazul cand se cerea experienta pe "proiecte europene"; UK inainte de Brexit sau dupa, cine stie? e un curs de "accesare fonduri europene" care poate fi cerut; dar practic trebuie sa intri in sistem; ca sa intri in institutiile mari; nu are legatura cu UK
- in mediul privat e functie de angajator; ce are nevoie, ce stiti si ce ii trebuie; salariile in mediul privat sunt mai mici sau oricum munca mai multa, alte cerinte; multi nu au de ce sa se lase impresionati; platesc la nivel de Romania, nu e grila oficiala; si cu si fara UK este un salariu minim obligatoriu; ce este peste salariul minim este experienta, studii, masteruri, proiecte la care ai participat etc; unora le suna bine intoarcerea romanilor in tara, altora nu; daca te intorci pur si simplu si depui CV trebuie sa fie treaza si cu chef cea de la RH sau sa functioneze "networking-ul"; altii vor spune "stiti ca nu puteti sa fiti platit la nivel de UK;
- mai exista cazul transferurilor "intracompany" presupunid ca ati veni de la Vodafone UK la Vodafone Romania; n-am auzit sa functioneze pe "salariu de expat" vreun roman intors asa, dar cine stie? pot fi cazuri izolate sau nepublice;
- alte cazuri izolate, cum ar fi. pleci detasat din Romania la postul x afara, la intoarcere aplici spre minister X sau agentia y si da bine in CV european, dar oricum esti de-al lor, doar te relochezi in cadrul sistemului;
- depinde de domeniu, desigur; firmele mari de avocatura (cu clienti business pot aprecia) sau PWC, Deloitte, in energie, constructii. Observatiile imi apartin, nu le-am gasit prin proceduri; la aplicatii pe net faci vreo 100, vizualizeaza maxim 20, suna 5-7; depinde si cand trimiti aplicatia; joi/vineri cine mai are chef sa citeasca la sf de saptamana?
Daca incepi sa cauti Cv pe net vei descoperi ca f multi romani au studii in afara, au masteruri, au experienta care mai de care; au la 35 ani si cate 3 masteruri:) te gandesti ca pentru ei ziua are 72 ore; cand le-or fi facut pe toate?
Si vointa politica! USR-istii intorsi sunt altceva. - ministrul a, primarul b, consilierul c sau secretarul de stat:)