avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Nu am platit impozitul la masina timp de 15 ani si ...
Discuție deschisă în Executare silită

Nu am platit impozitul la masina timp de 15 ani si circul cu ea

Buna ziua ,ma confrunt si eu cu o problema :
Detin un autoturism de 15 ani decurand am primit o instintare precum ca acest autoturism este pus sub sechestru de catre un executor judecatoresc pentru un Provident facut in anul 2009.
Problema este ca acest autoturism este inmatriculat pe numele meu dar nu este in baza de date a organului fiscal ,mai pe romaneste nu platesc impozit la masina de 15 ani de cand am inmatriculat-o.
La vremea respectiva baietii care se ocupau de inmatriculari auto faceau aceste lucruri.
Acum a venit vremea sa-mi platesc aceasta eroare deoarece datorita sechestrului s-a aflat ca nu platesc impozit.
Am primit un telefon de la o functionara sa ma prezint cu toate actele in brate la administratia fiscala.
Daca ma duc cu actele sigur duduia imi va opri cartea si talonul asa cum se specifica in dosarul de executare pana la stingerea datoriei.
Ma intereseaza in mod special cum voi putea introduce dupa 15 ani autoturismul la organele fiscale pentru plata impozitului ; la ce sanctiuni sa ma astept?. Voi plati din urma pentru cei 15 ani?
Si cum se va calcula sumele de plata pentru acesti ani la valoarea de acum sau la cat era inainte pe fiecare an in parte?
Sau ,daca exista vreo posibilitate de a obtine un certificat fiscal (nu am datorii momentan) de la financiar nu neaparat de a specifica ca imi trebuie pentru a vinde un autoturism ci pentru orice altceva iar cu acel fiscal sa pot " vinde" acest autoturism binenteles catre un membru al familiei dupa care sa o pot inmatricula legal?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

- la un caz de masina vanduta "pe chitanta de mana" prin 96-97 pentru ca nu am facut actele oficiale si plecasem din tara si eu si cumparatorul, am platit impozit la zi (vreo 10 ani cu penalitati si dobanzi aferente) desi aveam dovada de la Politie unde gasisera masina abandonata si figura ca si scoasa din circulatie dar nu erau documente depuse la impozite si taxe... din anul x; d-na de la ghiseu mi-a explicat ca daca mor, desi am dovada de la politie, datoria se duce in pasiv si o preiau mostenitorii:) urmeaza sa se judece sau sa plateasca, cum decid; am preferat sa platesc pentru ca nu aveam timp sa caut avocat si nu am reusit sa gasesc o estimare de cat ar dura un asemnea proces; dupa ce mi-am platit impozitul pe prostia si neglijenta mea, nu ratez nimic; fac xerocopii, scanez etc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa platiti impozitul doar pe ultimii 5 ani, asa cum prevede legea, va trebui sa va judecati cu primaria! Stiu, suna aiurea, dar functionarul de la ghiseu este un mic fuhrer si i se rupe de lege, LEGEA O FACE EL !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea din codul civil prevede foarte clar, ca prescripția nu operează din oficiu, deci nu o poate aplica (sau cel puți legea nu-l obligă) funcționarul de la Primărie sau ANAF. Pentru a beneficia de prescripție, debitorul trebuie sa apeleze la instanța de judecată, ca prescripția să fie constatată de un judecator. Așa prevede legea.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2022
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primaria din urbea mea, dupa ce a pierdut un sir de procese, calculeaza din prima doar pt. ultimii 5(cinci) ani.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu e vorba de asta, ci este o chestiune legala. institutiile publice nu isi asuma sa constate ca a intervenit prescriptia, ele au constatat ca exista acest debit, deci il solicita in totalitate. Codul civil permite clar plata unor datorii prescrise, daca se face benevol. Cine nu vrea, atunci formuleaza contestatie la executare, pt ca instanta de judecata sa constate interventia prescriptiei. Numai pe baza de hotarare judecatoreasca definitiva se va putea proceda doar la plata pe 5 ani (in realitatese poate ajunge la 6 ani, dar asta e alta discutie, legata de anii fiscali). Primaria se poate intoarce impotriva functionarilor vinovati de nerecuperarea la timp a debitelor. Iar cat priveste pe autorul postarii initiale, cand stai asa o gramada de ani si iti convine ca nu platesti nimic, atunci nu inteleg care e plangerea. Ca ai fost prins? ooops, ghinion

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorii alin_bv alin_bv Spuneti-mi va rog in cat timp si in ce conditii se pot prescrie datoriile catre stat . Exista vreo lege prin care nu se mai pot prescrie datoriile ? Daca da , ... (vezi toată discuția)
Amenda sau impozit (ce trebuie platit mai intii?) kadet18 kadet18 buna ziua am fost la administratia financiara sa platesc impozitul pt locuinta si auto iar aici mi sa spus ca am de platit amenzi contraventionale pe care le ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorii la impozite locale TANASENASTASA TANASENASTASA as vrea sa stiu daca impozitele la primarie pe terenuri se prescriu?adica ,din 2008 nu l-am mai platit..e vorba de o matusa care in 2009 a decedat iar in 2012 ... (vezi toată discuția)