avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna tuturor am si eu o problema la care,deocamdata,nu-i gasesc rezolvarea dar am sa incep sa va povestesc cam cum stau lucrurile.Tatal meu a decedat cand eu eram f mica,mama mea s-a recasatorit cu altcineva eu fiind neanfiata datorita sfaturilor cumnatei mamei mele care lucreaza in cadrul tribunalului(deci e la zi cu toate legile),ea urmarind mereu de-a lungul anilor sa profite de tot ceea ce mama mea detinea.Mama mea a avut un apartament de 3 camere cumparat in timpul casatoriei cu tatal meu natural.Acum tatal meu ''adoptiv'' a decedat.Mama doreste sa vanda apartamentul si sa-si cumpere ceva mai mic,dar mereu o impiedica cumnata ei care mereu o ameninta ca o v-a lasa fara casa sau ca o poarta prin tribunale cat v-a trai.Ea spune ca i-ar fi dat mamei mele si tatalui meu bani ca sa-i ajute in diferite probleme,mama spune ca ea nu a vazut nici macar un ''banut gaurit'' din partea ei.Tatal meu era f secretos,el avand si un fiu dar si el a decedat in urma cu cateva luni.Acum ea vrea sa facem succesiunea inaintea celor 6 luni si sa cheme mai multe neamuri din partea tatalui meu vitreg,cautand tot felul de mostenitori si amenintand-o mereu pe mama ca ii ia parte mare din apartament.Ia spus mamei mele ca trebuie sa intabuleze apart.pe numele ei inainte de al vinde,eu cred ca sunt niste aberatii dar in acelasi timp nu stiu ce avem de facut.m-as bucura f mult daca as primi un raspuns la problema mea,nu stiu ce pot sa fac ...Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:17, 19 Ianuarie 2010
Matusa abereaza. Si vrea sa va intimideze. Munceste degeaba la tribunal, ca nu are nici o treaba cu legile.
Sunt 2 succesiuni separate.
Puteti face succesiunea dupa tatal natural pt imobilul cumparat impreuna cu mama dvs. Mostenitori sunteti dvs.( si daca aveti frati/surori) si mama dvs. Indiferent cate neamuri mai exista, acestia nu sunt mostenitori cu vocatie si calitate succesorala pt tatal dvs natural, decedat.
In urma dezbaterii succesiunii, mama dvs. va avea 5/8 si dvs. 3/8 din apartament. Ce faceti dupa aceea e treaba dvs. Puteti si in cadrul dezbaterii succesiunii sa renuntati la partea dvs. si atunci va avea mama tot, sau sa acceptati partea dvs. si sa fiti co-proprietari. Apoi se va face intabularea ( dupa ce faceti si cadastrul) pe numele amandurora ( sau doar al mamei daca renuntati dvs.).
Mergeti la un notar si rezolvati problema.

Acum a doua succesiune.
Tatal dvs. vitreg nu are nici un drept asupra apartamentului, daca a avut si el bunuri, trebuie sa faca mama dvs. succesiunea si dupa el. Vin la mostenire copiii lui, daca spuneti ca nu mai exista, poate are nepoti, daca nu, ramane doar mama si eventualii alti mostenitori ( alte neamuri pe care le cauta cumnata, ramane de vazut daca au drept de mostenire).
Trebuie sa ne spuneti daca are nepoti din partea fiului decedat si ce alte rude ale lui mai traiesc. Dar daca nu are nici un bun pe numele lui, sau cumparat in timpul casatoriei cu mama dvs., nu vad ce succesiune ar fi de dezbatut.
Multumesc pt raspuns.Nepoti nu exista din partea copilului tatalui meu iar rudele lui sunt doi frati si mama tatalui meu vitreg.Matusa mea doreste sa convoace si pe fosta sotie a tatalui meu vitreg,nu stiu in ce scop,probabil in eventualitatea unei mosteniri,zic eu.Referitor la bunuri,da,apartamentul e trecut si pe numele tatalui meu vitreg ca urmare a ''aranjamentului'' matusii mele.In fine,sunt mai multe amanunte dar cele mai esentiale eu le-am specificat.Va multumesc din suflet.
"Aranjamentul" matusii poate fi nul sau anulabil, deoarece nu se facuse succesiunea dupa tatal dvs natural, iar mama dvs. nu avea drept de transmitere a proprietatii pana nu se facea aceasta succesiune.
Daca ne dati mai multe detalii poate rezolvam si cu acest aranjament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea soțului fără descendenți. sunt soluții pentru a le rămâne copiilor vitregi bunurile sale? Mihaela Br. Mihaela Br. Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire Anonim1900 Anonim1900 Buna ziua, Va deranjez cu o situatie stranie cu care ma confrunt de ceva timp: La varsta de 3 ani am fost infiat (fara acte) de catre matusa mamei biologice ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul ambilor soti zoli_nt zoli_nt Acum 5 luni a decedat tatal meu,dupa 4 luni a decedat si mama mea vitrega cu care a fost casatorit 27 de ani. Dupa decesul tatalui meu nu a fost facuta ... (vezi toată discuția)