avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Taxa convenție privind minorul la divorț
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Taxa convenție privind minorul la divorț

Am înaintat în urmă cu o lună de zile acțiunea de divorț la notar,având procura din partea soțului sa îl reprezint, el locuind în străinătate. La momentul respectiv am întrebat cât costă divorțul având un minor și mi s-a comunicat că prețul este de 1000 de lei și mi s-au dat informații despre procedura, cum că se face anchetă socială, și că după 30 de zile va trebui sa fim ambii pentru a semna divorțul și convenția privind minorul. Am platit taxa de 1000 lei, am întrebat dacă asta e tot. Mi s-a spus că da. La final am fost amândoi să semnăm, iar în momentul în care am ridicat actele mi s-a comunicat faptul că mai trebuie sa plătesc 1000 lei pentru convenția privind minorul. Am spus că nu mi s-a spus de acest cost in plus. Doamna notar a spus că probabil a omis să îmi spună, dar atât costa. Este normal sa se întâmple așa? Are dreptul să facă acest lucru? Am sunat acum la alte birouri notariale din județ pentru a vedea cât costa divorțul , iar toate birourile mi-au comunicat faptul că preturile unele 800 lei + convenția 100 lei, altele 900 lei + convenția 100 lei. Mă simt înșelată.
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:52, 26 Septembrie 2022
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Nu stiu cu ce va ocupati, dar tin sa va spun cu sinceritate ca eu n-as incheia niciun contract cu dv, vazand ca vi se pare normal ca notarul sa-si dubleze pretul in aceasta speta, unde totul era foarte clar de la inceput, iar pretul zonei este cel cerut initial. Ca asa fac si altii, e adevarat, la fel cum unii sunt șnapani, criminali, violatori etc, dar asta nu inseamna ca asa sunt toti si ca asa e normal sa se intample si noi trebuie sa acceptam aceste comportamente deviante.
Doamna a vrut sa stie exact ce ar putea sa mai faca impotriva acestui abuz. Ca nu prea are ce sa mai faca, asta e altceva, probabil ca stie asta, dar dansa intreba profesionistii care ar putea sa-i dea o idee.
Eu intai as cauta sa ma inteleg cu notarul direct, nu cu reprezentantii acestuia, iar daca nu as gasi un compromis cu acesta, as face reclamatie, ca macar colegii notari sa afle cam cum agata d-na notar clientii, dupa care ii jupoaie. E bine sa se stie asta, ca vorba merge repede.
Pe urma, as continua sa obtin acel acord prin instanta, numai ca sa nu-i dau d-nei notar banii pe care si eu as considera ca vrea sa mi-i fure. Ar dura mai mult si as iesi in paguba oricum, dar macar as plati alt om care munceste cinstit si-si merita banii astia. Nu cred insa ca doamnei i-ar conveni aceasta solutie paguboasa ca timp si bani, insa are dreptate sa caute solutii si sa fie revoltata vis a vis de comportamentul d-nei notar!


raluk0207 a scris:



ramona2018 a scris:

raluk0207
Din curiozitate, daca ma duc la notar si mi se spune la inceput ca nu trebuie sa platesc decat 1000 de lei si apoi notarul mai vrea inca 10000 lei pentru un act, ar trebui sa ii dau cu zambetul pe buze? Poate imi mai cere inca 20000 lei, fara sa imi spuna de la inceput cat este pretul total. Ce ar trebui sa fac eu? Intreb si mi se spune o suma. Trebuie sa fc investigatii pe cont propriu ca sa descopar cat am defapt de plata????????????????


Nu. Puteți sa spuneți ca nu ați fost pregătită/anunțată, procurați suma, va luați convenția și nu aveți decât ca pe viitor sa nu mai apelați la notarul respectiv.
Este dreptul dvs.
Ca al multor alți cetateni, care au pățit-o la restaurante, la saloane, cu echipele de meseriasi la renovarea casei, la dentist, la revizia mașinii etc etc.
Însă nu înțeleg scopul postarii. Ar trebui sa îl tragem de urechi pe notar?
Adica: noi cu ce sa va ajutam?

1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici eu nu as colabora cu un client care îmi cere socoteala pe munca proprie.
"Da, dar dincolo îmi cere 2 lei."
Perfect! Duceti-va acolo.
Dacă unii prefera sa se "prostitueze" si sa facă acte de proprietate sau alte acte notariale pe 2 lei, ii privește.
E ok sa dai la nunta 1000 de lei pe flori, care se usucă și le arunci, dar ești "jupuit " daca dai pe un act notarial referitor la copilul tău, act care este titlu executoriu.
La notarul X, atâta costa.
E mult? Mergi la altul sau du-te în instanță.
Camera Notarilor nu are în atribuții sa sancționeze modalitatea de percepere a onorariului.


DanRo a scris:

1. Notarii nu sunt obligati să afiseze preturile pentru serviciile pe care le prestează ca orice alt comerciant?
2. De ce nu ar putea sa se duca sa faca conventia la alt notar?


1. Nu. Iar notarul nu e comerciant.
2. Nu, pentru ca dosarul de divorț este înregistra deja acolo.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


gi-jane2 a scris:

Nu, nu...stia f bine din acte toate datele problemei.
Nu a apărut nimic neprevazut, nu a muncit in plus, nu a avut cheltuiala suplimentara.
La casa apar tot felul de lucrari suplimentare, munci in plus. La coafor,la fel, te mai sucesti sau ai costul tunsului, dar nu iei in calcul si ca te spala sau ce ti-o mai face.
Aici i s-a zis ca o costa atat cu tot cu conventie ca stia ca e vb si de o conventie si nu i-a zis ca daca sotul e în străinătate si are leafa in euro..sa il stoarcem de mai mult.
Eu m-as lipsi de conventia aia, sa o pastreze.
As gasi solutii sa ma lipsesc de ea.



Perfect! I se va respinge cererea de divorț, va pierde taxa inițială și vor rămâne căsătoriți.
Datele problemei, nu sunt în acte.
Clienții se cearta, se sucesc, se răzgândesc, vor asa, vor asa, sa scrieți asta și asta.
Fiecare cuplu are propriile preferințe referitoare la copil.
Și da, muncești suplimentar, pentru ca niciun divorț nu seamănă cu altul.
Nu vad de ce la coafor e acceptabil orice tarif, fără comentarii, în condițiile în care într-o luna ești la fel.

andrei2005 a scris:

Chiar asa, am si eu o intrebare, de curiozitate: Notarii nu ar trebui sa aiba o grila de preturi afisata pentru niste servicii clare (validare documente, testamente) sau clientul e vaca de muls - se uita la haine, pozitia sociala etc; si îi spune un pret dupa culoarea ochilor? Acum e drept ca i s-a cerut desfacerea casatoriei si a spus un pret (stia ca e nevoie si de conventie, dar nu a spus nimic - "nu intrebi, nu am de ce sa-ti spun".


Avocații au?
Medicii au?
Meseriașii au? Mecanicii auto au?
Dacă va duceți la o firma de mobila și vreți sa comandați o bucătărie, sunt preturile afișate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire Alexandra1421 Alexandra1421 Buna ziua , in incheierea unei succesiuni notarul a transmis plata ce trebuie efectuata. Va rog sa imi spuneti ce se poate face daca onorariul cerut ni se pare ... (vezi toată discuția)
Poate notarul sa incaseze onorariu de 1% din antecontract înainte de inregistrarea plății avansului pt proprietate? Mihail850 Mihail850 Bună ziua, Am semnat o promisiune de vanzare pentru un apartament din București cu un notariat (in ianuarie 2020). Desi in momentul in care am semnat ... (vezi toată discuția)
Divorț cu partaj absentnemotivat absentnemotivat Buna ziua! În timpul căsătorie am luat împreună cu soțul meu un apartament cu programul prima casa pe 30 de ani. Am ajuns la concluzia ca ne este mai ... (vezi toată discuția)